Högskolan i Karlstad har ända sedan sin start år 1977 prioriterat uppbyggnaden av teknisk högskoleutbildning. Uppbyggnaden av den erforderliga basen av naturvetenskaplig utbildning började redan under universitetsfilialtiden. Som resultat av arbetet finns nu en omfattande verksamhet inom teknisk utbildning och en betydande teknisk forskning inom några nischer.
Ingen annan högskoleort, som inte nu har civilingenjörsutbildning, har ett så omfattande utbud av tre- och fyraåriga tekniska utbildningsprogram som Högskolan i Karlstad. Detta är ett resultat av många års lokal och regional prioritering. Här kan nämnas den fyraåriga kemiekonomiska utbildningen och de treåriga utbildningsprogrammen med inriktning mot skogsindustri och energi- och installationsteknik. Dessa program har sina egna utbildningsmål men en utbildningsnivå som ligger nära civilingenjörsutbildningen. Genom en framgångsrik samverkan med Åbo akademi kan studenter på skogsindustriprogrammet avlägga finsk diplomingenjörsexamen. Samverkan med Chalmers pågår inom kemiekonomiprogrammet.
I anslagsframställningen från Högskolan i Karlstad beskrivs hur en civilingenjörsutbildning i kemiteknik med skogsindustriell inriktning enkelt kan byggas upp genom integration av de utbildningar som finns i Karlstad. En sådan utbildning är angelägen för industrin.
I propositionen öppnas på ett positivt sätt för samverkan om civilingenjörsutbildning mellan tekniska högskolor och andra högskolor med teknisk utbildning. Det är angeläget för industrin och för att uppnå en balanserad regional utveckling att civilingenjörer finns att tillgå i alla delar av landet. Detta kan endast uppnås om civilingenjörsutbildning i sin helhet förläggs till ytterligare orter. Högskolan i Karlstad har nu uppnått bred och profilerad kompetens och erfarenhet som möjliggör fullständig civilingenjörsutbildning. En sådan kan till att börja med bedrivas med stöd av den examinationsrätt som tilldelats teknisk högskola. Efter en tid bör examinationsrätten kunna övergå till den nya högskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hela civilingenjörsutbildningar utvecklas på nya orter för att tillgodose behovet av civilingenjörer i hela landet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de nya civilingenjörsutbildningarna förläggs till högskoleorter med tre- och fyraåriga tekniska utbildningsprogram.
Stockholm den 11 mars 1993 Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Jarl Lander (s)