Delar av den högre skogliga utbildningen i Sverige har alltsedan 1915 varit lokaliserad till Skogshögskolan i Garpenberg. Från 1977 ingår Skogshögskolan i den skogsvetenskapliga fakulteten vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala.
Verksamheten i Garpenberg har expanderat kraftigt och omfattar idag såväl jägmästarutbildning som avancerad forskning och utveckling. Här finns landets största universitetsenhet utanför de stora universitets- och högskoleenheterna. Med över 200 anställda är SLU- Garpenberg inte bara en av Hedemoras stora arbetsgivare. Med 100-talet aktiva forskare och 9 professurer är Skogshögskolan också en stor intellektuell kunskapstillgång med ett omfattande internationellt kontaktnät. Detta är tillsammans med betydande tillgångar i lokaler och laboratorier en värdefull tillgång i regionen.
Högskoleutbildning och forskning har alltmer fokuserats som nyckelfrågor i den regionala utvecklingen. För skogslänen har behovet av en växande andel högskoleutbildade alltmer påtalats som ett viktigt led för att hävda sig mot andra mer expansiva regioner. Kunskapsförsörjningen i en region är också viktig för att stödja näringslivets, offentliga sektorns och andra organisationers behov av långsiktig kompetensutveckling. Här kommer de mindre och medelstora högskolorna att spela en allt större framtida roll. Ett förändrings- och utvecklingsarbete ska bygga på de specifika förutsättningar och behov som finns i regionen.
Högskolorna i Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken samt SLU:s enhet i Garpenberg har på ett mycket medvetet sätt, med aktivt stöd av de båda länsstyrelserna, analyserat förutsättningarna och föreslagit åtgärder, för att möjliggöra en utveckling av högskolornas resurser för forskning och forskarutbildning.
Syftet med detta initiativ är att i samverkan främst med Uppsala universitet skapa en gemensam fakultetsorganisation som grund för fasta forskningsresurser vid högskolorna i Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken. De resurser som redan finns vid SLU:s enhet i Garpenberg är i sammanhanget viktiga delar i den gemensamma strategin. Samverkan i ett regionalt nätverk kommer också att stärka Skogshögskolan i Garpenberg. Detta nätverkssamarbete mellan de tre högskoleenheterna lanseras under begreppet ''Samverkan för konkurrenskraft''.
I en rapport från Dalarnas forskningsråd i mars 1991 föreslås en utvidgning av SLU:s verksamhet i Garpenberg med två nya forskningscentra -- Centrum för forskning om ekologiskt lantbruk (CEL) och -- Centrum för regionala studier med ekologiska förtecken (CEREF). Här skissas således en offensiv satsning istället för en befarad avveckling.
I rapporten Samverkan för konkurrenskraft utgår man från att forskningsresurserna kommer att finnas kvar i Garpenberg med de inre förändringar som kan vara motiverade. Ett aktivt och genomarbetat framtidsinriktat alternativ håller således på att växa fram för denna del av SLU/Garpenberg.
I ett perpektiv med målsättningen att hela Sverige ska leva, och där utlokalisering skett av regionalpolitiska skäl, är det anmärkningsvärt att Högskolor och Universitet av besparingsskäl i beslut om den egna organisationen, ej är ålagda att beakta konsekvenserna för en regional utveckling. Förhoppningen är att riktlinjer och förslag avseende högre utbildning, forskning och näringspolitik som snart kommer att presenteras också innebär en medveten inriktning mot de utvecklingsmöjligheter som finns vid regionhögskolorna utanför de stora universiteten.
Stöd till utveckling med ovanstående exempel på inriktning måste särskilt uppmärksammas i ekonomiskt kärva tider. Det är nödvändiga investeringar för att skapa tillväxt och trygghet för att ge Sverige en stark position i det framtida europeiska och globala samarbetet.
Ett lands befolkning och dess intellektuella resurser är dess bästa tillgång, också ute i regionerna!
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till samverkan i ett regionalt nätverk för att stärka de tre högskoleenheterna Falun/Borlänge -- Gävle/Sandviken och Skogshögskolan i Garpenberg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beaktande av regionalpolitiska konsekvenser i beslut som berör utbildningsverksamhetens organisation, avseende SLU:s verksamhet i Garpenberg,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållen skoglig utbildning vid Skogshögskolan i Garpenberg samt om möjligheterna till vidareutveckling av SLU:s forskningsverksamhet med nya forskningscentra som CEL och CEREF.
Stockholm den 25 januari 1993 Ulf Björklund (kds)