Rennäringen är en helt samisk näring grundad på samernas urgamla rätt att få nyttja såväl enskild som allmän mark som renbete. Statsmakterna har också fastslagit att renskötseln är en nationell angelägenhet. Vi anser att rennäringen i likhet med t.ex. jord- och skogsbruk behöver en egen produktionsinriktad forskning för att leva vidare och kunna utvecklas positivt. Förbättrad kunskap om renen och rennäringens förutsättningar är nödvändig för den långsiktiga planeringen av renskötseln liksom för andra näringars utnyttjande av naturresurser inom renskötselområdet. Inte minst viktigt är att denna kunskap finns för att öka förståelsen bland allmänheten och samerna när det gäller renskötseln och dess problem men även utvecklingsmöjligheter.
Renskötsel bedrivs nu i Sverige i stort sett i hela Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län samt delar av Kopparbergs och Västernorrlands län.
För en sund utveckling är varje näring beroende av bistånd från ett väl fungerande och effektivt arbetande forsknings- och utvecklingsarbete. Rennäringen utgör inget undantag. Tvärtom motiverar såväl rennäringens särart som dess stora geografiska utbredning inom riket särskilda forskningsinsatser. En ogynnsam utveckling inom rennäringen är till förfång för rennäringen som bas för samisk kultur, för rennäringens egna utövare och för näringsgrenar och enskilda utanför rennäringen som verkar inom renskötselområdet. Det gäller bland annat både jord- och skogsbruket. Renforskning är en nationell angelägenhet av hög prioritet.
Forskningsinsatserna har hittills varit mycket blygsamma med tanke på näringens betydelse. Nettoeffekten av de rätt nyligen genomförda bantningarna inom Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har medfört att avsatta resurser blivit än mer begränsade.
Det har sedan lång tid varit ett starkt önskemål att sammanföra resurser för renforskning till Umeå med renforskningsstationer i både Norrbotten och Västerbotten för att därigenom komma ifrån de splittrade arbetsförhållanden som under lång tid rått på renforskningens område. Utöver sitt naturliga läge inom renskötselområdet och förhållandet att redan två universitet verkar i Umeå har lokaliseringen också framstått som mycket lämplig i ett samnordiskt perspektiv.
Skogs- och jordbruksforskningsrådet har huvudansvaret för samordningen av renforskningen. Rådet avser att finansiera en professur i renforskning och Lantbruksuniversitetet överväger att stödja professuren med vissa basresurser. För rennäringen är det av avgörande betydelse att den omdaning och reformering av renforskningen som nu pågår följs upp med kraftfullt finansiellt och institutionellt understöd. Det är således utomordentligt viktigt att resurserna kommer rennäringen i Norrland till godo.
Sammantaget anser vi att nu måste renforskningen ges finansiella resurser så att den eftersatta eftersläpning som skett ifråga om forsknings- och utvecklingsarbete inom rennäringen snabbt kan hämtas in och att den sedan länge aviserade koncentrationen av renforskningsresurser till Umeå nu genomföres.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkning av forskningsresurser för rennäringen med förläggning till Umeå.
Stockholm den 25 januari 1993 Ulla Orring (fp) Britta Bjelle (fp)