I dag sker stora förändringar inom den sociala omsorgen. Omsorgen har sin egen rationalitet och behöver utvecklas utifrån sina behov. Brister i den sociala omsorgen kan få katastrofala följder som vi har sett via massmedias bevakning av utvecklingen i Öststaterna, men också via bilder från England och USA där fenomen som ''granny dumping'' uppstått till följd av en dåligt utbyggd omsorg.
Antalet grupper som i något sammanhang kommer i kontakt med social omsorg ökar. Ädelreformen har överfört stora resurser från landsting till kommun. Omsorgen om psykiskt utvecklingsstörda blir alltmer en uppgift för den sociala omsorgen. Handikapputredningen och psykiatriutredningen kommer att innebära ytterligare uppgifter. Inom behandlingsområdet blir socialpedagogiken en alltmer etablerad kompetens. Förändringen innefattar också nya organisationsformer och uppgifter för den sociala omsorgen.
En förändring av inriktningen och en rationalisering av omsorgsverksamheten är i full gång, för att så effektivt som möjligt kunna möta nya krav. Det är då viktigt att de personer som skall utföra huvuddelen av detta arbete har en kunskap och en kompetens som till fullo kan matcha de höga kraven. Inom andra områden av utbildningsväsendet och speciellt inom vårdhögskolan har man aviserat förlängning av vissa utbildningar för att möta nya krav på kvalitet och jämförbarhet med utbildning också i andra länder.
Vad vore mer naturligt än att utbildningen inom social omsorg med ännu större förändringar inom sitt verksamhetsområde också får denna möjlighet. Den kompetens inom social omsorg som finns i Sverige är i många fall unik för Europa och i övriga världen och borde ses som en nationell resurs väl värd att bevara och utveckla samt dela med sig av. Intresset för vår typ av social omsorg är stort ute i världen.
Idag finns en social omsorgsutbildning om 2,5 år (100 poäng) vid ett 20-tal av landets vårdhögskolor. Utbildningen har två inriktningar. Dels inriktning mot äldre, handikappade och utvecklingsstörda. Dels mot socialpedagogiskt behandlingsarbete.
Utbildningarna har nöjda studerande och avnämare. Men dagens snabba utveckling fordrar att utbildningen förändras, för att studerande skall kunna svara mot de krav som ställs i ett föränderligt samhälle och för att utbildningen skall vara konkurrenskraftig i utbildningsutbudet.
I den pågående huvudmannaskapsutredningen har Svenska kommunförbundet med skärpa hävdat att den sociala omsorgsutbildningen behöver vara minst 120 poäng och ge möjlighet till forskarutbildning. Kommunerna är i en överskådlig framtid fortfarande den största avnämaren för högskolekompetent personal inom socialomsorgen.
Social omsorgsexamen skall, som yrkesexamen, jämföras med sjuksköterske-, socionom-, och arbetsterapeutexamen. Dessa kommer alla att omfatta 120--140 poäng. Samhället har här ett stort ansvar för att det kunskaps- och erfarenhetskapital som byggts upp inom social omsorg i högskolan skall fortsätta att utvecklas.
Högskolans sociala omsorgslinje eller omsorgsprogram har utvecklats genom åren och har idag möjlighet att erbjuda kurser omfattande 120 poäng. Det finns påbyggnadsutbildning om 40 poäng och forskarutbildning. För den fortsatta utvecklingen av omsorgerna måste den sociala omsorgsutbildningen omfatta minst 120 poäng. De social omsorgerna måste få konkurrera om studenterna på lika villkor som de ovan nämnda utbildningarna.
Den sociala omsorgen står idag som fält-, utbildnings- och forskningsområde på ''egna ben'' i lika hög grad som omvårdnad och socialt arbete. Det är därför viktigt att detta syns i examensbeskrivningen. Det är viktigt att utbildningen omfattar 120 poäng, att socialpedagogerna kan få en yrkesexamen i social omsorg och att utbildningen har en förankring i forskning och utveckling i likhet med andra utbildningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om social omsorgsexamen.
Stockholm den 25 januari 1993 Rose-Marie Frebran (kds) Karin Israelsson (c)