I närheten av staden Cherson i Ukraina finns gammelsvenskbyn. I början av 1900-talet en svenskspråkig koloni med cirka 1 000 svensktalande invånare. De hade utvandrat från Sverige någon gång på medeltiden och bodde först på Dagö i Estland.
Efter en konflikt på ön Dagö förvisades 1 200 svenskar år 1781 till Ukraina av den ryska kejsarinnan Katarina II. Efter en dödsmarsch på 200 mil nådde ca 500 personer slutmålet i maj 1782.
I anslutning till en svältkatastrof i Ukraina på 1920-talet ansökte de om utresa till Sverige. År 1929 beviljades det och praktiskt taget hela byn utvandrade till Sverige år 1929. De flesta anpassade sig bra i Sverige. Men en del lockades tillbaka till Ukraina efter något år.
De som åkte tillbaka till sin by i Ukraina fick genomgå stora påfrestningar under Stalins skräckvälde på 1930-talet. Under andra värdskriget fördes många av dem till Tyskland, för att efter krigsslutet hamna i Sibirien där många dog.
En del av deras ättlingar lever fortfarande kvar i byn och de talar gammelsvenska. Dessa människor utgör en mycket intressant grupp som hållit gamla svenska traditioner levande, trots stora påfrestningar och oftast totalt isolerade från Sverige sedan flera århundraden tillbaka.
Den återstående gruppen av dessa gammelsvenskar som talar svenska har nu nått en mycket hög ålder. Det borde från svensk utgångspunkt vara av stort intresse att knyta kontakt med byn och dokumentera deras levnadsöden. Den svenska byn i Ukraina är med sin svenska kultur helt unik, och är för den framtida historieforskningen angelägen att kartlägga. Nu efter Sovjetunionens sönderfall bör förutsättningen för att genomföra ett sådant projekt vara synnerligen goda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gammelsvenskbyn i Ukraina.
Stockholm den 26 januari 1993 Erling Bager (fp)