Alla invandrare som vill skaffa sig ett bra jobb i Sverige måste se till att de först och främst tränar upp sina kunskaper i svenska språket. Erfarenheter säger att goda språkkunskaper är oerhört viktigt för den invandrare som söker ett mera kvalificerat arbete.
Ger då Sverige akademiker som är invandrare/flyktingar den undervisning de kan tillgodogöra sig och som de behöver i dessa avseenden? Tar vi tillvara deras olika kompetenser och ger förutsättningar för att de skall kunna göra kvalificerade insatser i Sverige utifrån den akademiska utbildning som de har med sig i bagaget?
Nej, det tycker inte jag.
Visserligen skall kommunerna se till att sfi-(svenska för invandrare)grupperna är så homogena som möjligt med avseende på kunskapsbakgrund och studievana. I många kommuner är det dock inte praktiskt möjligt. Därför händer det att högutbildade akademiker läser svenska tillsammans med mycket lågt utbildade. Självklart måste läraren anpassa studietakten till de elever som är långsammast. Det är slöseri med mänskliga resurser och orättvist mot de som är ovana vid studier och behöver längre tid och mera lärarledning.
Jämför med Erasmusstudenter: De läser ca 70 timmar svenska och förväntas därefter följa undervisningen på högskolan. De talar eller förstår därefter inte perfekt men klarar sig hyggligt i högskolans undervisning och i samvaro med svenskar. De ska heller inte stanna i Sverige eller söka arbete här.
Samma pedagogik och samma studietakt kan användas för de grupper av akademiker som ska stanna här och arbeta här. De kan dessutom förväntas lära sig en mycket bra svenska på de 700 timmar (riktmärke) som sfi- undervisningen beräknas omfatta.
Det finns redan s.k. preparandutbildning på ett år som ges vid sex av landets högskolor oftast via folkuniversiteten. Året är inrättat just för akademiker och gäststudenter som behöver svenska språket. I dagens regelverk är det bara den andra terminen som är öppen för utomnordiska flykting/invandrarstudenter. Första terminen är reserverad för gäststuderande. Meningen är att invandrare ska läsa sin första termin svenska i kommunal sfi, därefter testas till preparandutbildningens termin två. Men enligt Riksrevisionsverkets granskning av svenska för invandrare -- uppföljning av 1991 års reform -- är det inte en lyckad kombination för denna grupp.
Jag anser att preparandutbildningen i sin helhet ska öppnas för flyktingar/invandrare. Det kräver att Invandrarverket under tiden flyktingarna väntar på besked om uppehållstillstånd strukturerar flyktinggrupperna. De som har akademisk utbildning bör styras mot orter i Sverige där det finns högskola som ger preparandutbildning.
Detta skulle reducera kommunernas kostnader för sfi, och det skulle ge invandraren en större chans till ett arbete i Sverige där han kan använda sin i hemlandet genomgångna akademiska utbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att preparandutbildningen i sin helhet skall öppnas för flyktingar/invandrare med akademisk examen.
Stockholm den 25 januari 1993 Olle Schmidt (fp)