Att det i forskningsvärlden försiggår en kamp om resurserna, är inte vare sig nytt eller förvånande. Det är naturligt att det ''egna'' området anses särskilt värdfullt att satsa på. Under senare tid har det dock funnits inslag i debatten som vi uppfattar som brist på insikt, dels om vad som krävs i fråga om framtidsinriktad forskning och utbildning om miljön, hushållning med naturresurser osv, dels om Sveriges lantbruksuniversitets verksamhet. När det t o m från ministerhåll uttrycks en uppfattning om att SLU nu inte skulle behöva så stora resurser därför att lantbrukarkåren har minskat, bottnar det i en stor okunnighet, som vi måste vända oss mot.
SLU arbetar med frågor om människans bruk av de levande naturresurserna. Det sker genom utbildning, forskning, information och långsiktig uppföljning av naturresursernas tillstånd.
Den andel av SLU:s verksamhet som har direkt anknytning till det svenska jordbruket har minskat år från år. Idag är det endast ca 15% av utbildningarna som har direkt relevans för jordbruket och ungefär 15% av forskningen. Den större delen av denna forskning är dessutom finansierad av näringen.
Övrig verksamhet är inriktad mot ett antal områden som har central betydelse för utvecklingen av välståndet i Sverige under kommande år.
Miljöövervakning
Inom många delar av SLU arbetar man direkt med miljöövervakningsfrågor. Det gäller inom all markforskning, där det långsiktiga tillståndet hos vår svenska mark, både jord och skog, undersöks. Det gäller även inom verksamheter som riksskogstaxering och ståndortskartering, men också genom uppdragsverksamhet typ nationella program, t.ex. PMK och databank för hotade arter. Allt detta har ökat starkt och inom SLU arbetar man nu med en samordning av resurserna för att kunna göra universitetet till en nationell resurs när det gäller information om många viktiga miljöfaktorers tillstånd i Sverige.
Inom agronomutbildningen finns möjlighet att inom SLU specialisera sig mot miljöfrågor, och tillsammans med Uppsala universitet startas en civilingenjörsutbildning inom området vatten/miljö, vilken är den enda i landet i sitt slag.
Eftersom SLU är rikstäckande och finns representerat i hela landet är universitetet en sällsynt väl lämpad organisation för att hantera miljöövervakningsfrågor av nationellt format.
Livsmedelsforskning
Vid SLU bedrivs sedan länge utbildning och forskning kring livsmedelskvalitet. Sedan två år tillbaka finns vid SLU en särskild institution för livsmedelsvetenskap, med bl a EG-finansierad forskning kring fettfrågor. Livsmedelsfrågorna återfinns också i utbildningen.
Recirkulering
Recirkulering av organiskt material kommer att vara en livsnödvändighet på lång och kort sikt. Inom SLU bedrivs omfattande forskning och försök inom dessa områden, bl a med forskartjänster finansierade av avfallsforskningsrådet. SLU arbetar tillsamman med flera kommuner för att söka finna praktiska lösningar på recirkulationsproblemen, bl a med Uppsala, Västerås och Ystad.
Genteknik och nya växtmaterial
I Amerika har man kommit tämligen långt när det gäller att använda organiska produkter i industriellt sammanhang. Det gäller bl a medicin, energi och plasttillverkning. Om vi i Sverige skall kunna få samma utveckling, kräver detta omfattande forskningsresurser. Vid SLU finns Sveriges modernaste centrum för forskning och utbildning i växtteknik. Det innebär att SLU har unika möjligheter att ta fram nya och förädlade organiska material för användning inom andra områden än det traditionella.
Landskapsarkitektur
Människans beroende av sin omgivning blir allt tydligare. Det gäller inte bara i fysisk bemärkelse, utan även funktionellt och estetiskt. Vid SLU utbildas landskapsarkitekter vilka arbetar med planering av hur boendemiljöer skall göras vackrare och mer funktionella, men också med planering av vägar och transportleder så att negativ miljöpåverkan kan minimeras.
Produktion och miljö i skogen
I den svenska skogen möts kraven på såväl hög produktion som på god miljö i form av artrikedom och skydd av skog och mark. För att klara dessa krav krävs forskning och utbildning inom en rad områden. Vid SLU bedrivs avancerad skogsvetenskaplig forskning samt utbildning av skogstekniker, skogsmästare och jägmästare.
Gränsskydd för människor och djur
Ett öppet Europa med ett svenskt medlemskap i EG innebär ett friare flöde av varor och tjänster. Detta innebär också större risker för inflöde av smittsamma sjukdomar som drabbar människor och djur. Inom veterinärutbildningen läggs nu särskild vikt vid hur den svenska djurstammen, som i ett internationellt perspektiv är mycket frisk, skall kunna skyddas framgent.
Energiskog och ekologisk odling
Staten har i de senaste forskningspropositionerna satsat medel på områden som varit betingade av energi- och/eller miljöhänsyn. Exempel på två områden där SLU satsat stora resurser är energiskogsodling och ekologisk produktion. Inom energiskogsodlingen är man nu framme vid produktionsmässiga betingelser, med bl a fungerande skördeutrustning.
Ett kvalitetsgranskat universitet
Vi har noterat att SLU som enda svenska universitet blivit utvärderat i sin helhet av internationella expertgrupper. Av resultatet framgår att forskning och utbildning har ansetts stå i internationellt sett hög eller mycket hög klass. Det noteras också att förändringstakten har varit mycket hög inom universitetet som en följd av samhällets ändrade krav.
Vi har med det ovan framförda velat lyfta fram den utomordentligt stora bredd som finns hos SLU idag och vilken avgörande betydelse som inriktningen på verksamheten har för vårt land. Det finns således mycket som talar för att om någon omfördelning skall ske inom de samlade forskningsanslagen, bör det ske till förmån för lantbruksuniversitetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kraftfull satsning på Sveriges lantbruksuniversitet i samband med kommande forskningsproposition.
Stockholm den 25 januari 1993 Rosa Östh (c) Birger Andersson (c)