Den svenska turistnäringen är en bransch som kan betraktas som vinnare på att den svenska kronan har en flytande kurs och därmed i praktiken devalverats. Det blir billigare för utländska besökare att resa till och i Sverige. Det innebär en chans, en möjlighet till nya arbetstillfällen i hotade och svaga regioner.
Turistnäringen är arbetskraftsintensiv. Små ekonomiska insatser ger många arbetstillfällen tillbaka.
Turistnäringen har framtiden för sig. Trots oroligheter i världen är näringen internationellt sett på uppgång. Den nya svenska turistorganisationen har kommit igång bra och arbetar på att skapa en god profil i länder som ur turistisk synpunkt är bra marknadsobjekt.
Möjligheterna för turist- eller som den också kallas, besöksnäringen, finns till del på hemmaplan. En reflexion i allmänhet kan vara att bensinprishöjningen försvårar långresandet inom landet, vilket slår mot landets etablerade besökscentra. Sänkta realinkomster för t ex arbetslösa kan också spela in. Till detta finns också anledning att räkna med att landsting och kommuner snålar in på anslagen till besöksfrämjande åtgärder, vilket är tveeggat.
I avvaktan på att konjunkturen skall vända uppåt bör samhällsorgan och enskilda företrädare för branschen planera för högre ambitionsnivåer för näringen. Ett särskilt ansvar har här staten, inte minst därför att det är staten som gör de största vinsterna på turismen. Därför bör medel gå tillbaka till näringen genom ökad satsning på utbildning inom turistsektorn, vilket bedrives vid några av högskolorna. Antalet professurer vid högskolorna i turism är ett par stycken, att jämföras med bortåt 100 professurer på jordbruk/skogsområdet. Det är också viktigt att utbildare inom skolväsendet på turismens område håller sig a jour med utvecklingen på olika nivåer inom besöksnäringen, så att en täckande utbildning ges. Samtidigt krävs vakenhet inför fördjupningsbehov från yrkesgrupper med s k blandade funktioner. En sådan betydelsefull grupp är guiderna.
Jag har ovan berört turistnäringens betydelse som inkomstkälla för framförallt staten. Näringen omsätter i riket ca 100 miljarder kr, varav hälften går in under verksamheter som hör till den egentliga turistnäringen. Sidoordnade kapitalrörelser i form av inköp av fritidsutrustning, båtar, husvagn, husbilar etc. tillkommer.
Dessa uppgifter talar ytterligare för att näringen är omfattande, den är dynamisk, men som ibland fallet är i Sverige, långt ifrån nyttjad på inneboende möjligheter. Jag bedömer att mycket av det som behövs för att driva på utvecklingen i rätt riktning, är kunskap och ökad insikt i branschens möjligheter. Som förut noterats brister det i resurser inom delar av utbildningsväsendet som producerar turistisk utbildning. Det är en angelägen uppgift för riksdag och regering att delegera vinståtergivande resurser till i detta fall högskolor och eljest till institutioner som bedriver seriös verksamhet på området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade insatser för att främja utbildning i ämnen som rör turistnäringen, företrädesvis vid högskolorna.
Stockholm den 25 januari 1993 Kenth Skårvik (fp)