Dagens system med kårobligatorium, dvs. tvångsanslutning till studenternas egen intresse- och fackorganisation och därtill hörande avgifter, är ett brott mot föreningsfriheten och bör därmed avskaffas. Samtliga partier inom Sveriges riksdag verkar vara eniga om att tvångsanslutning i sig inte är något eftersträvansvärt utan att det snarare är de organisatoriska och finansiella problemen som får dem att avstå från att avskaffa kårobligatoriet. Dessa problem får anses vara av sådan karaktär att de kan lösas och därmed inte vara anledning till den kränkning av föreningsfriheten som kårobligatoriet ändå innebär.
En autonom högskola med en autonom studentkår som bygger på studenternas eget fria val och aktiva handlande måste vara en förutsättning för en levande och ifrågasättande högskola. De problem som uppkommer och till en del förslag på lösningarna till dessa tas upp i utbildningsdepartementets PM och utredningen ''Studenten och tvångsanslutningen. Vad händer om kårobligatoriet försvinner?'' (SOU 1990:105) samt i det nyligen (december 1992), för utbildningsdepartementets räkning, av den sakkunnige Peter Honeth utarbetade förslaget ''avveckling av kårobligatoriet''. Peter Honeths arbete visar att det finns praktiska förutsättningar för ett avvecklande och kan utgöra en del av grunderna för ett avvecklingsbeslut. Bland remissvaren på ''Studenten och tvångsanslutningen'' finns ytterligare tankar kring hur ett avvecklande kan genomföras. (Se exempelvis Sveriges socialdemokratiska studentförbunds remissvar till utredningen.)
Värnandet om föreningsfriheten, studentens fackliga inflytande och studiesociala verksamheter är viktiga grundsatser och kan förenas. Studentens inflytande och ställning behöver inte påverkas negativt i och med kårobligatoriets avskaffande. Studentinflytandet är i och för sig kollektivt och ska gynna studenterna som grupp, men inte ens med ett obligatorium finns en åsikt. Kårobligatoriets avskaffande kommer att ge studenten större frihet och påverkan på så vis att hon/han kan driva egna idéer, kan välja fritt att tillhöra den befintliga kåren eller kan fritt bilda en ny studentkår om den befintliga kåren inte passar. Detta medför en kvalitativ förbättring av studentinflytandet, vilket gynnar studentkollektivet i stort.
Studentkårerna skall alltså finnas kvar och bygga på studenternas eget fria val och engagemang. Studentkårerna skall även i framtiden betraktas som legitima studentföreträdare med rätt att utse representanter till högskolans organ och rätt att få ersättning till sina representanter och sin allmänna verksamhet, allt efter valresultat. För detta kommer det att behövas statsbidrag. Peter Honeth räknar med 20 miljoner kronor, men med tanke på hur stor del av studentkårens inkomst som i dag går till utbildningsbevakning så är en något högre nivå inte otänkbar. Vidare bör den skattebefrielse som studentkårer och nationer innehar försvinna i samband med avskaffandet av obligatoriet.
Följande krav bör ställas på en studentkår för att den ska kunna ställa upp i val till högskolans organ och därmed kunna få tillgång till de ovan nämnda bidragen:Den skall vara öppen för dem, och endast dem, som är studenter inom det område där kåren verkar. Den skall ha en demokratisk uppbyggnad. Den skall vara obunden partipolitiskt, religiöst och yrkesfackligt.Studentfackligt arbete skall vara kårens huvudverksamhet.
Genom att ställa krav på att en viss andel av studenterna skall vara medlemmar i kåren innan man får representanter i högskolans organ undviker man splittring. För att inte studerandeinflytandet skall bli beroende av studenternas (studentkårernas) specifika relation med sin respektive högskoleledning borde ovanstående regleras i högskoleförordningen. För att bli en trovärdig organisation måste kåren bygga på aktivitet från studenterna. Kårobligatoriets avskaffande skall ses som en möjlighet för kårerna att nå ett verkligt intresse och kunna företräda alla sina medlemmar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett avskaffande av skyldigheten för studenter att tillhöra obligatorisk studerandesammanslutning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för studentkårernas verksamhet efter ''avregleringen''.
Stockholm den 25 januari 1993 Martin Nilsson (s) Kent Carlsson (s)