Bakgrund
Packforsk, som är ett forskningsinstitut inom förpackningsoch distributionsområdet, samt SIK, Svenska Livsmedelsinstitutet, båda med statligt stöd, har under några år samverkat i projekt med inriktning på livsmedelsförpackningar. Denna samverkan, med uppdelade ansvarsområden, har fungerat väl. Dock har de geografiska avstånden mellan instituten (Stockholm/Kista respektive Göteborg) och det faktum att en stor del av uppdragsgivarna (livsmedels- och livsmedelsförpackningsindustrin) finns i södra Sverige upplevts som begränsande faktorer. Vidare finns relevant akademisk kompetens inom Lunds Universitet/Tekniska Högskola.
Mot bakgrund härav har tankar funnits inom båda instituten om att samverka genom en filial i södra Sverige, och man lät en företagskonsult utreda frågan. Resultatet av denna utredning förelåg för drygt två år sedan.
Utredningen
Under utredningens gång intervjuades 23 personer varav fyra från vardera Lunds Universitet/Tekniska Högskola (LU/LTH), Packforsk/SIK och övriga intressenter samt elva från livsmedels- och livsmedelsförpackningsindustrin. Majoriteten, det vill säga 16 av 21 av dem som intervjuades, var rätt positiv till en samlokalisering av ett ''avdelningskontor'' till Packforsk/SIK i närheten av LU/LTH i Lund.
En samlokalisering till Lund skulle enligt 18 av 21 innebära lättare och närmare kontakter med livsmedels- och förpackningsindustrin i södra Sverige samt forskarna vid LU/LTH. Detta kan enligt uppgift leda till fler tillämpade forskningsprojekt till nytta för industrin inom denna region. En samlokalisering till Lund skulle också vara till nytta för den högre undervisningen inom LU/LTH och underlätta Skåneindustrins rekrytering av medarbetare.
Vår blivande anslutning till EG understryker ytterligare nyttan för svensk industri av det skisserade projektet. EG- normerna kommer att bli betydelsefulla för svensk industri, och i förlängningen kan det mycket väl tänkas att en sådan samarbetsorganisation kan få EG-auktorisation för kvalitetskontroll.
Utredningen har också synpunkter på hur en blivande organisation bör se ut, men det finns knappast anledning att nu närmare gå in härpå, utom att antalet medarbetare inledningsvis bör vara litet.
Ingen av de intervjuade industrirepresentanterna var intresserad av att betala en Lunda-etablering genom högre medlemsavgift. Flera ansåg att Packforsk och SIK var tvungna att rationalisera sin verksamhet, det vill säga bland annat flytta relevanta delar till Lund. Därigenom skulle inga extra tillskott behövas. Många av de intervjuade förstod dock svårigheten att försöka ''tvångsförflytta'' kompetens, men någon form av omfördelning önskades, till exempel frigörande av resurser genom naturlig avgång och anställningsstopp. En väl underbyggd ''engångsinvestering'' på cirka nio miljoner kronor för att komma igång under en treårsperiod ansågs intressant, om resurser kunde tas i anspråk från till exempel investeringsfonder. Dessa möjligheter måste utredas separat men positiva signaler gavs. Efter en startperiod på tre år är målet/kravet att organisationen blir sjävfinansierad.
Flera industrirepresentanter upplevde spontant att de skulle kunna lägga ut nya/flera uppdrag på ett nystartat institut av denna karaktär under förutsättning att kompetensen var den rätta.
Den framlagda utredningen har ännu inte lett till något resultat enligt uppgift på grund av att Packforsk och SIK inte kunnat enas.
Vår uppfattning
Vi anser att flera skäl talar för att den ovan skisserade organisationen kommer till stånd och att visst statligt stöd är motiverat för att få igång verksamheten.
Forskningen i M-län på undantag
Om man ser till ekonomisk omslutning för så kallade resurscentra så satsas av offentliga medel 565 kronor per invånare i AB-län, 475 kronor i O-län och 400 kronor vardera i Norrlandslänen. För Malmöhus län är motsvarande siffra 72 kronor per invånare. Beloppsmässigt är satsningen sex gånger så stor i O-län och åtta gånger så stor i AB-län.
Livsmedelsindustrin
Den skånska livsmedelsindustrin är mycket omfattande, och ungefär en fjärdedel av alla sysselsatta inom denna industri finns i landskapet. Nästan all socker- och potatisindustri finns i Skåne, och vidare finns stora industrianläggningar för slakt, mejeri, bageri, frukt, grönsaker, malt- och läskedrycker samt fodermedel. Alla dessa anläggningar är i huvudsak baserade på råvaror från jordbruket.
Växtförädling
Skåne är tveklöst centrum för landets växtförädling där man vid numera sammanslagna Weibulls och Svalöf bedrivit betydelsefull verksamhet i mer än 100 år. Hilleshög är av yngre datum, men inte mindre känd för sin framstående förädling av betfrö och skogsplantor.
Utbildning
Sveriges Lantbruksuniversitets verksamhet på Alnarp är välkänd och i samarbete med Lunds universitet ett centrum för den högre utbildningen inom jordbruk med binäringar. Utbildning inom sektorn lanthushåll sker också inom regionen.
Som vi ovan framhållit talar mycket för ett statligt stöd till samlokalisering av en filial till Packforsk/SIK i Lund. Redan nu finns lämpliga lokaler tillgängliga i forskningsbyn Ideon.
I regeringskansliet bereds för närvarande frågor om forskning och forskarutbildning. Arbetet bedrivs med sikte på att en proposition skall kunna föreläggas riksdagen i februari 1993. Finansieringen av ovanstående projekt skulle kunna lösas inom ramen för de medel som kommer att ställas till förfogande i denna proposition.
Vi vill peka på möjligheten att erforderliga medel också, i så fall, kan ställas till förfogande genom den nya stiftelsen Industri- och nyföretagarfonden som skall disponera en del av de 6 500 miljonerna som kommer från de förutvarande löntagarfonderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig satsning på livsmedelsforskningen i Skåne.
Stockholm den 22 januari 1993 Knut Wachtmeister (m) Jan Backman (m) Inga Berggren (m) Rolf Clarkson (m) Margit Gennser (m) Bertil Persson (m) Per Stenmarck (m)