Utbyggnad av Högskolan i Skövde
Sverige präglas av bebyggelse och mänsklig aktivitet i hela landet. Under senare år har Sverige dessutom haft en positiv befolkningsutveckling i flertalet medelstora städer. Den nya tekniken och allt öppnare gränser i Europa bäddar dessutom för en helt ny utveckling under resten av 1990- talet och början av 2000-talet.
Detta återspeglas också i näringslivet, där allt fler företag och verksamheter söker en lämplig miljö för sin lokalisering. Det måste emellertid bli möjligt för ytterligare företag att flytta från storstaden till stimulerande och trygga miljöer ute i landet. Sådana miljöer måste ha bra livsmiljö, inte minst en stimulerande kultur- och fritidsmiljö, goda kommunikationer och högskolor med såväl bred bas som djup i utbildning och forskning. De investeringar som nu måste ske i Sverige -- i fråga om vägar, järnvägar samt förbättrad och utökad högskoleutbildning och forskning -- måste därför fördelas så att hela landet får del av dem.
I flera riksdagsbeslut har de mindre högskolornas betydelse, som motorer för utvecklingen i de regioner där de ligger, lyfts fram. Ett sådant synsätt är enligt min uppfattning positivt och riktigt. Dock har enligt min mening Högskolan i Skövde inte byggts ut på det sätt som motiveras av regionens struktur och högskolans storlek. Tvärtom är högskolan fortfarande en av rikets minsta med resurser motsvarande endast några promille av den nationella svenska högskolans resurser. Detta förhållande är inte acceptabelt, vare sig av strukturella eller av regionala skäl.
I proposition 1992/93:42 underströks betydelsen av att de minsta högskolorna i riket, däribland Högskolan i Skövde, tillförs resurser, för att enheterna skall ''nå upp till en omfattning på verksamheten med rimlig bredd i utbildningsutbudet''. Det strukturella stödet ges dock i form av tilldelning av resurser, som i propositionen får karaktär av en tillfällig satsning. Enligt min uppfattning måste de tillförda platserna (100 platser) avse en långsiktig utbyggnad av Högskolan i Skövde.
Riksdagen har redan tidigare fattat flera beslut som innebär en fortsatt utbyggnad av Högskolan i Skövde. Konsekvenserna härav blir enligt betänkandet Ersättning för kvalitet och effektivitet (SOU 1993:3) att högskolan under den kommande budgetperioden tillförs resurser motsvarande 186 helårsplatser, vilket innebär en samlad tilldelning om cirka 1 330 helårsplatser.
Regeringen har nu i proposition 1992/93:169 om högre utbildning för ökad kompetens lagt förslag om den grundläggande utbildningen för den kommande treårsperioden. Således föreslås en utökning av utbildningen vid Högskolan i Skövde med cirka 200 helårsstudenter (avsnitt 4.6) till cirka 1 350 helårsplatser. Såvitt jag förstår ingår emellertid de redan beslutade 186 platserna i det nya förslaget. Jag anser inte detta vara en tillräcklig utbyggnad utan menar att utbildningsvolymen bör ökas intill 2 000 helårsstudenter per år.
Högskolan i Skövde har tyvärr för närvarande en mycket ''smal'' och från vissa synpunkter relativt ''sned'' struktur. De nuvarande kompetensområdena, teknik, datavetenskap, ekonomi, moderna språk och områdesstudier samt medieproduktion, samtliga relaterade till näringslivet, behöver byggas ut och kompletteras med annan typ av utbildning, bland annat inriktad mot samhälls- och humanvetenskap samt mot naturvetenskap.
Jag föreslår nedan en fortsatt utbyggnad av Högskolan i Skövde. I det följande lämnar jag några exempel på viktiga områden som bör tillgodoses.
Det är väsentligt att Högskolan i Skövde ges ökade basresurser för att kunna stärka nuvarande profiler, dvs den teknikvetenskapliga och datavetenskapliga utbildningen, bland annat för att möjliggöra ändamålsenliga program inom området människa--teknik samt utbildningarna inom moderna språk och områdeskunskap.
Bland annat i anslutning till människa--maskin-- konceptet bör en human- och samhällsvetenskaplig kompetens etableras. En sådan kompetens kan effektivt stödja, utveckla och i vissa fall utgöra en integrerad del av program inom teknik, datavetenskap samt i viss mån ekonomi och medieproduktion. Av särskild betydelse är i ett sådant perspektiv studieområdet kognitionsvetenskap -- samverkan människa--teknik. Kognitionsvetenskapen är en ämnesövergripande vetenskap, som har utvecklats ur ämnen som psykologi, språkvetenskap, filosofi, medicin samt teknik och datavetenskap. Av stort intresse för Högskolan i Skövde är kognitionsvetenskapen i relation till ny teknologi.
Även en beteendevetenskaplig kompetens, i hög grad inriktad mot förändring och lärare i företag och organisationer, bör byggas upp. Intressanta ämnen är pedagogik med inriktning mot lärande i arbetet, psykologi, bland annat inriktat mot industriella och andra organisationsanknutna applikationer, socialpsykologi och sociologi med inriktning mot arbetsvetenskap.
Det är vidare angeläget att ökade resurser kan tillföras högskolans utbildning inom medieproduktion. Inte minst är detta viktigt för att kunna rekrytera flera kvinnor till utbildningen, eftersom Högskolan i Skövde för närvarande har en så liten andel kvinnor i utbildningen att den närmast kan jämföras med regelrätta tekniska fackhögskolorna.
Utbyggda studier bör även kunna erbjudas inom grundläggande ämnen som matematik, statistik och nationalekonomi. Ytterligare utbildning inom dessa ämnen är även väsentlig av skälet att flickors intresse för sådan utbildning kan bedömas som relativt stort.
Sammantaget gäller alltså att Högskolan i Skövde successivt bör tillföras resurser som slutligt innebär 650 helårsplatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkning av utbildningen vid Högskolan i Skövde.
Stockholm den 11 mars 1993 Bengt Kindbom (c)