Vi har i Sverige en stor brist på utbildade sjukgymnaster. Utbildningens dimensionering är jämfört med rekryteringsbehovet för liten. Den bristsituation som råder på sjukgymnaster påverkar självfallet möjligheten till en god och snabb rehabilitering av patienter. Goda sjukgymnaster sparar pengar för såväl samhället som enskilda genom rehabiliterande insatser, som innebär minskat personligt lidande, tidigare återgång till arbetet, mindre beroende av samhällets vård, hemtjänst m.m. Dessutom minskar utbildade sjukgymnaster behovet av läkarinsatser. Kostnaden för en utökning av antalet utbildningsplatser måste vägas mot minskade kostnader i sjukförsäkringssystemet.
Rehabiliteringslinjen finns inrättad vid Hälsohögskolan i Jönköping (HHJ) med landstinget som huvudman. F.n. anordnas enbart inriktning Arbetsterapi med 64 nybörjarplatser. Landstinget har i sin anslagsframställning föreslagit en utökning med 40 nybörjarplatser på linjen, inriktning Sjukgymnastik, fr.o.m. 1993/94. UHÄ har tidigare föreslagit regeringen att i Jönköping inrätta 40 nybörjarplatser med inriktning Sjukgymnastik.
I den långsiktiga planeringen för dimensionering av utbildning för sjukgymnaster har Jönköping funnits med som lokaliseringsort sedan början av 1980-talet. Förutsättningarna för att lokalisera inriktningen Sjukgymnastik till Jönköping är goda.
Landstinget utannonserade utbildningen ht 92, under förutsättning av riksdagens beslut. Drygt 1 500 sökande, varav 227 förstahandssökande, fanns till 20 platser i Jönköping.
Landstinget prioriterar förslaget om sjukgymnastutbildning högst bland sina förslag. Vi anser i likhet med landstinget att sjukgymnastutbildning skall inrättas vid Hälsohögskolan i Jönköping.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid Hälsohögskolan i Jönköping inrätta rehabiliteringslinjens inriktning sjukgymnastik.
Stockholm den 19 januari 1993 Göte Jonsson (m) Carl-Johan Wilson (fp) Rune Backlund (c) Märtha Gårdestig (kds)