Den diskussion, som på senare år förts om grundutbildningens villkor inom högskolan, speglar en glädjande förskjutning från organisatoriska/administrativa frågor till ett ökat intresse för innehållsmässig kvalitet.
Då pedagogiska problem inom universitet och högskolor diskuteras generellt är det dock lätt att förbise att vårdhögskolorna, med sin pedagogiskt utbildade lärarkår, kan sägas ha gått före i den pedagogiska utvecklingen inom högskolevärlden.
Som exempel kan nämnas att PBI (problembaserad inlärning) har utvecklats inom vårdutbildningarnas ram. Metoden har ägnats speciell uppmärksamhet av högskoleutredningen. Det är angeläget att inte ''generella överväganden om pedagogisk utbildning för högskolelärare'' kommer att innebära en framtida nedtrappning för vårdhögskolelärarnas del.
Vårdhögskoleläraren behöver pedagogisk/didaktisk kompetens, inte enbart för sin egen framtida lärarprofession; en viktig del i vårdhögskolan är att i sin tur ge de studerande kunskaper och färdigheter att tänka pedagogiskt. Det gäller bl.a. kompetens att arbeta profylaktiskt med informationsoch utbildningsinsatser. Detta, att utbilda i att utbilda, kräver avsevärt mer i fråga om pedagogisk skolning än att enbart utbilda i det egna ämnet.
En vårdutbildning, som motsvarar rimliga kvalitetskrav, bör bygga på en adekvat grundläggande högskoleutbildning om minst 120 poäng. Den bör därutöver omfatta karaktärsämnesfördjupning motsvarande magister-, licentiat- eller doktorsexamensnivå; ett minimikrav bör vara 40 poäng över den grundläggande högskoleutbildningen. Till denna ämnesfördjupning skall kopplas vårdpedagogik om 40 poäng, varav 20 poäng utgörs av pedagogik utifrån teoretiska perspektiv, och 20 poäng omfattar praktisk vårdpedagogik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållet i vårdlärarutbildningen.
Stockholm i januari 1993 Håkan Strömberg (s) Maud Björnemalm (s) Sture Ericson (s) Inger Lundberg (s) Hans Karlsson (s)