En stor majoritet av landets civilekonomer, civilingenjörer och övriga tekniker har aldrig erhållit någon schemalagd undervisning i etik och miljöekonomi. Detta är negativt för samhället av flera skäl.
Utan en etisk diskussion, en etisk medvetenhet och en etisk ansats riskerar vi att få en hård kapitalism med stora sociala och ekologiska problem som följd.
Det är viktigt att ett etiskt förhållningssätt främjas hos marknadsekonomins aktörer. Brist på god företags- och affärsetik undergräver marknadsekonomin.
Företagens tilltagande intresse för etik är bra. Men ett enskilt företag kan inte utforma sin egen etik med den egna verksamheten som enda utgångspunkt. Samhällets allmängiltiga etik, grunden för samhällsbygget, måste vara utgångspunkten. Från kristdemokratiskt håll hävdar vi att denna etiska grund hämtar sin inspiration från den kristna etiken. Därefter kan arbetet med att utforma en företagsspecifik etik börja. Det gäller att tyda vilka krav samhällsetiken ställer på företagets hela verksamhet.
Mot denna bakgrund utgör det en allvarlig brist att det största antalet av nuvarande och blivande beslutsfattare inom näringslivet inte fått eller får utbildning i etik och miljöekonomi. Gruppen blivande beslutsfattare borde vara ett högprioriterat mål för att förstärka etik och ett långsiktigt ansvarigt synsätt inom marknadsekonomin.
Utbildning i etik och miljöekonomi krävs också för att kunna införa etik- och miljöredovisning vid sidan av klassisk ekonomisk redovisning i företagen. Detsamma gäller möjligheten att inrätta etiska råd inom företag bl a för utarbetande av etisk policy. Och egentligen borde det vara lika självklart för ett företag att formulera etiska riktlinjer som att utforma den egna affärsidén.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undervisning i etik och miljöekonomi inom ekonom- och teknikerutbildningarna.
Stockholm den 20 januari 1993 Rose-Marie Frebran (kds) Stefan Attefall (kds)