''Av samma tyg som drömmar göras av, vi äro gjorda, och vårt korta liv omfamnas av en sömn''
Shakespeares Stormen
Att kunna drömma och använda sig av drömmar har i olika kulturer värderats högt. I den antropologiska facklitteraturen beskrivs t.ex. en stam på malajiska halvön som hade en lång tradition av att arbeta med drömtydning och drömstyrning. Som bevis på en god mental hälsa bland invånarna nämns att stammen under hundratals år varit fri från våldsbrott och tvister mellan byarna. Seniorerna använder drömtydning också för att stimulera sitt skapande och har en stor skatt av folklig poesi, musik och dans.
Också vårt västerländska kulturarv innehåller kunskaper om användandet av drömmar för att förutse framtiden. Vem minns inte Gamla testamentets beskrivningar av Josefs drömmar och hans uttydning i Egypten av Faraos dröm om de feta och de magra korna!
Drömmar är viktiga element i den moderna psykiatrin, där Freuds och Jungs teorier har fått många efterföljare och utvecklats vidare. Drömmar används som material av terapeuter inom olika terapeutiska skolor, t.ex. jungiansk psykoterapi eller gestaltterapi.
Också andra, icke psykiatriskt skolade drömforskare och drömarbetare har trätt fram. De hävdar att drömmar borde tas tillvara av fler människor, utan allvarliga psykiska problem eller störningar. Syftet är att bättre förstå sitt eget inre känsloliv och förebygga psykisk ohälsa. Både i Sverige och i andra västeuropeiska länder samt USA har uppstått drömarbetsgrupper inom vissa yrkesgrupper (t.ex. konstnärer) eller utifrån en gemensam situation (t.ex. småbarnsföräldrar).
Det förebyggande hälsoarbetet utgör en allt viktigare del. På vissa vårdcentraler finns grupper för motion, rökavvänjning, kost, ryggskola osv. Inom fältet för att förebygga psykisk ohälsa finns inte mycket att erbjuda. Att arbeta med drömmar kan vara ett sätt. Att delta i en drömarbetsgrupp kan vara ett alternativ till ångestdämpande medicin vid nervösa besvär eller vid depression i en utsatt livssituation.
Men det kan också vara ett positivt erbjudande till människor som inte har psykiska problem men är intresserade av att lära sig mer om sig själva genom egna och andras drömmar. Jag anser att verksamheten borde få utvecklas genom att det ges möjligheter till en ökad drömforskning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslag till drömforskning.
Stockholm den 20 januari 1993 Eva Zetterberg (v)