En bättre regional fördelning av högre utbildning i Stockholms län
Stockholms universitet är stort med fler studenter samlade i ett enda campus än vid de världsberömda universiteten med den bästa undervisningen, de bästa professorerna och forskarna, de flesta nobelprisen. Många anser att Frescati är överfullt. Studenter tvingas ofta trängas i köerna till biblioteket, till matsalen, till tunnelbanan. Många lokaler är hårt slitna och otrivsamma. Studieplatserna är högt utnyttjade men grundutbildningens prestationsgrad ligger under riksgenomsnittet, konstaterar utbildningsministern i årets högskolepropositon. Universitetsledningen vill ta emot fler studenter och samtidigt öka kvaliteten på olika sätt. För det begär man ökade anslag.
Vi tror att det behövs helt nya grepp. Högskoleutbildningen behöver anpassas bättre till de faktiska förhållandena i länet. Till en viss grad är det ekonomiskt effektivt för varje producent att ha sin verksamhet samlad på ett ställe, men -- som erfarenheterna både från Karolinska insitutet och från många storstadsuniversitet utomlands visat -- man passerar lätt den gräns där stordriftens nackdelar börjar visa sig och där det är fördelaktigt även från producentsynpunkt att dela upp verksamheten geografiskt. Vi anser att Frescati redan har passerat den gränsen. Universitetets rektor uttalade nyligen i en intervju, att det på sikt är motiverat att bygga upp ett nytt universitet på Södertörn. Karolinska institutets utbildning och forskning vid Novum och Huddinge sjukhus hade varit omöjlig att rymma in i campus i Solna, och delningen ökade vitaliteten och kvaliteten påtagligt. Novum har efter få års verksamhet vunnit internationell ryktbarhet.
Men det är inte i första hand producenternas synpunkter som är viktiga. Statsmakterna måste vara lyhörda för konsumenternas intressen, i synnerhet i en verksamhet som saknar egentliga marknadsmekanismer och där det är ett riksintresse att både öka antalet högre utbildade och att förbättra kvaliteten. Vi konstaterar att Stockholmsområdet och i synnerhet den södra delen alltmer släpar efter övriga Sverige i utbildningshänseende. Statistiken talar sitt tydliga språk. Andelen högskolenybörjare var läsåret 1990/91 i procent av befolkningen (18--64 år) 0,97 i riket, 0,92 i Stockholms län, 0,77 på Södertörn och 0,73 i Haninge kommun. Det betyder att övergångsfrekvensen mellan gymnasium och högskola i stora delar av Stockholms läns tätorter ligger på nivåer som i rikets glesbygder, och att det alltså finns en stor potentiell marknad att ta tillvara där. Förhållandet är helt annorlunda i nordost- och nordsektorn, där universitetet, Tekniska högskolan, Karolinska institutet och Handelshögskolan ligger väl åtkomliga. Dessa kommuner har en relativt hög andel högskolestuderande ungdomar. Högskoleutbildning på Södertörn i goda kommunikationslägen skulle sannolikt öka övergångsfrekvensen också för ungdomar i Stockholmsregionens södra delar och även i Sörmland.
Näringslivet i Stockholm--Mälarregionen, och inte minst på Södertörn, är Nordens mest kompetenskrävande arbetsmarknad, och samtidigt är våra egna ungdomar hänvisade till en utbildning som inte passar för den arbetsmarknaden. Redan i dag måste företagen skaffa stora delar av sin utbildade arbetskraft från andra landsändar och bidrar därmed ofrivilligt till att dränera dem på högutbildade. Det är alltså ett riksintresse att den högre utbildningen här blir bättre anpassad till den egna arbetsmarknaden, vilket utbildningsproducenterna hittills inte visat sig tillräckligt lyhörda för. Vi vet också, att näringslivet för sin framtid är beroende av att kunna rekrytera akademiker och forskare i en helt annan utsträckning än i dag. Det är den verkliga utmaningen för Sverige, men vi anser inte att regeringen dragit tillräckligt långtgående slutsater av det.
Riksdagen har i olika sammanhang försökt få gehör hos högskoleledningarna/producenterna för att sprida den högre utbildningen till andra delar av länet, men det har -- frånsett Karolinska institutet och på senare år vissa utbildningar knutna till Tekniska högskolan -- inte varit särskilt framgångsrikt, trots stort intresse och engagemang, både från landstinget och från kommunerna på Södertörn. Riksdagen har tidigare beslutat att Högskolan för lärarutbildning (HLS) skulle få ett nytt, samlat och effektivt campus i Södertälje, men genom regeringens allians med Ny demokrati har beslutet rivits upp. Vi anser att det var förhastat och olyckligt. HLS arbetar i Stockholm i splittrade lokaler, utbildningsplatserna utnyttjas dåligt och prestationsgraden ligger under riksgenomsnittet. En lokalisering i Södertälje intill järnvägen och nära E4/E20 skulle ge högskolan snabba förbindelser inte bara med Stockholm och övriga Södertörn utan också med Södermanland och på sikt hela Mälardalen via de nya snabbjärnvägarna. HLS skulle få ett uppland med särskilt stor brist på behöriga lärare i skolan och låg övergång till högskolan, ett område med större behov av närhet till lärarutbildningen än högskolans nuvarande omgivning.
Regeringen föreslår i högskolepropositionen att Stockholms universitet ''skall årligen förlägga 275 helårsstudentplatser till verksamheten i anslutning till forskningsparken Novum i Huddinge''. Vi ser detta som en början på en breddad högskole- och forskningssatsning på Södertörn. Genom anknytningen till Karolinska institutets verksamhet i Novum kan verksamheten redan från början få en akademisk miljö och en viss mångsidighet.
Förslaget torde avse det projekt som Botkyrka och Huddinge kommuner samt landstinget driver under namnet Näringslivshögskola Syd, NHS, och som skall få inriktning mot mediakunskap i anknytning till Grafiskt centrum i Tumba, till medicinsk teknik i anknytning till Novum och Huddinge sjukhus samt till språk, kultur, ekonomi och besöksnäringen i anknytning till det internationella centrum som ligger i Fittja. En viktig del av projektet är det innovationscentrum som planeras för att ännu starkare knyta NHS till näringslivet i regionen. Denna del av projektet utreds för närvarande och har inte hunnnit lika långt som utbildningsprogrammen, vilka är förberedda för start i år i lokaler som finns tillgängliga i Novum, Tumba och Fittja. Propositionens förslag om 275 årsstudentplatser är en bra början men, för att säkerställa att satsningen blir långsiktig med minst 600 årsstudentplatser i slutet av treårsperioden (1995/96), behöver de räknas upp till 1 150 platser för treårsperioden. De föreslagna medlen bör utökas i motsvarande grad, och det är med tanke på det nya decentraliserade styrsystemet nödvändigt att hålla dem åtskilda från universitetets allmänna budgetmedel.
Vi vill peka på att det, utöver den satsning som propositionen förespråkar, på Novum finns andra viktiga högskoleverksamheter på Södertörn som kräver ytterligare satsningar för att kunna utveckas. I Haninge finns t.ex. en mycket framgångsrik ingenjörsskola, medan den andra komponenten som förespråkas i den s.k. Elmstedtska utredningen, dvs. universitetsutbildning i språk och ekonomi m.m., ännu är mycket outvecklad.
Kommunen har emellertid i början av innevarande år, med stöd av länsstyrelsen, lyckats få en uppdragsenhet vid företagsekonomiska institutionen inom Stockholms universitet att etablera sig i Haninge. Genom lokaliseringen av Institutet för datorstödd företagsledning (IDF) till Haninge har en organisatorisk och kunskapsmässig grund lagts till ett framtida utbildningscentrum i Elmstedtska utredningens anda.
För att kunna förverkliga visionerna krävs dock statliga årsstudieplatser inom bl.a. språk- och ekonomiområdet.
Sverige behöver förstärka den högre tekniska utbildningen. Socialdemokraterna har tidigare i år föreslagit att ytterligare en teknisk högskola skall inrättas.
Vi anser att Södertörn bör komma i fråga för lokalisering av en sådan utbildning.
På Södertörn finns många företag och andra verksamheter som är teknologiskt avancerade. Där finns också de utbildningar som tidigare beskrivits, och som skulle passa väl in i ett nytt nätverk där en teknisk högskola skulle vara stommen. Som vi också beskrivit ovan har regionen ett underskott på högre utbildning i Stockholmsregionen och speciellt på Södertörn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av initiativ för att stimulera att högre utbildning lokaliseras till de södra delarna av Stockholms län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utöka antalet årsstudieplatser för näringslivshögskoleutbildning vid Novum från 875 till 1 150 för treårsperioden 1993/94-- 1995/96,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av den högskoleverksamhet som etablerats i Haninge,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokaliseringen av Högskolan för lärarutbildning i Stockholm,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av en ny teknisk högskola till Södertörn.
Stockholm den 11 mars 1993 Anita Johansson (s) Thage G Peterson (s) Sören Lekberg (s) Hans Göran Franck (s) Mona Sahlin (s) Eva Johansson (s) Björn Ericson (s) Ingela Thalén (s) Ines Uusmann (s) Pierre Schori (s)