Helsingborg med Nordvästskåne omfattar 9 kommuner med cirka 270 000 invånare. Regionens näringsliv kännetecknas av många mindre och medelstora företag. Företagens och den gemensamma sektorns behov av högre utbildning har ökat. Närheten till högskola har i allt högre grad blivit avgörande för näringslivets utveckling. Beroende på närheten till Lund och dess universitet har dock inte Helsingborgsregionen, trots sin storlek, erhållit någon egen högskola.
En lokal högskoleverksamhet i Helsingborg skulle kunna bidra till att bättre tillgodose behovet av ökad kompetens inom nordvästra Skåne och skapa gynnsammare betingelser för näringslivets utveckling. Det vore särskilt angeläget att göra en sådan satsning i Helsingborg just nu, när arbetslösheten drabbat regionen på ett sätt som aldrig förr. Helsingborg är i dag den kommun som har den högsta arbetslösheten i Skåne jämte Malmö.
Det pågår diskussioner med Lunds universitet om att förlägga högskoleutbildning inom områden som ekonomi, marknadsföring, logistik, språk, teknik samt lärar- och vårdutbildning.
Beträffande lärarutbildningen, och då i ett första skede en 100-poängsutbildning för förskollärare, så har dessa diskussioner pågått under flera år utan att något resultat har uppnåtts. Anledningen har varit att lärarhögskolan inte tilldelats ett utökat antal platser för förskollärarutbildningen.
Men alldeles oavsett om antalet platser på förskollärarutbildningen i Malmö utökas eller ej är det synnerligen angeläget att en 100-poängsutbildning lokaliseras till Helsingborg. Det ter sig något säreget om grunden för en regionalisering skulle vara en kontinuerlig utökning av antalet utbildningsplatser.
Skälen för en förläggning till Helsingborg är främst följande:Inom regionen bor ca 270 000 invånare. Förutom många mindre och medelstora företag finns en omfattande offentlig tjänsteoch serviceproduktion.De senaste åren uppvisar kraftigt ökade födelsetal. Behovet av barnomsorg inom regionen ökar i motsvarande grad inom den närmaste 10-årsperioden. Åren 1996--97 uppgår antalet 0--6-åringar enbart i Helsingborg till cirka 10 300 jämfört med cirka 9 000 år 1992.Nuvarande utbildning av förskollärare använder i stor utsträckning praktikplatser inom regionens barnomsorg.Andelen studerande från Nordvästskåne vid förskollärarutbildningen i Malmö är låg. Avståndet mellan Helsingborg och Malmö kan synas kort och kommunikationerna, åtminstone för dem som bor i Helsingborg, relativt goda. Ändå utgör avståndet till utbildningen och kommunikationerna ett avgörande hinder för ungdomar från regionen att söka sig till förskollärarutbildningen. Undersökningar har visat att, speciellt när det gäller utbildningar typ förskollärarutbildning, de studerande hellre väljer annan utbildning än att ha lång restid eller att behöva byta bostadsort.Helsingborgs kommun kommer om förskollärarutbildning förläggs dit att ställa erforderliga lokaler till förfogande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att förlägga en 100- poängs förskollärarutbildning till Helsingborg.
Stockholm den 18 januari 1993 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s)