Den ökade omvandlingstakten i samhällsbygget har under de senaste decennierna i allt större utsträckning påverkat den befintliga bebyggelsen, som härigenom ofta utsatts för hårdhänta förändringar.
Detta innebär ett allt starkare hot mot att långsiktigt balanserat kunna ge äldre byggnader och bebyggelsesystem ett -- så långt som möjligt -- naturligt åldringsförlopp. Härigenom kan för vår kultur och samhällsbild obotliga skador uppkomma.
Dessa frågor har alltmer uppmärksammats, och vissa motåtgärder har efterhand initierats, bl a genom den forskningspolitiska propositionen, med vissa forsknings- och utvecklingsresurser för kulturmiljösektorn.
I stort är dock hotbilden fortfarande i hög grad giltig, i synnerhet vad beträffar vanliga byggnadstyper och yngre former av bebyggelsesystem, t ex våra många smärre tätorter liksom 1900-talets bostadsbebyggelse i större städer, för att nämna några åtskådliga karaktäristiska exempel. Detta fenomen är för övrigt likartat i de flesta länder jämförbara med Sverige.
För att bidra till lösningen av dessa frågor bör en översyn ske av en eventuell förändrad organisation av planerande myndigheter och företag inte minst antikvariska organ på lokal och regional nivå. Vidare skulle en decentralisering av Riksantikvarieämbetets organisation bl a för operativt orienterade verksamheter till olika lämpade organ runt om i landet samt för FoU till universitet och högskolor med relevant inriktning bidra till en effektivisering och kvalitetshöjning av kulturmiljövård och ROT-verksamhet, genom att komma närmare lämpliga regionala och lokala lösningar.
Behovet av s k kommunantikvarier har här föreslagits som en klart effektivitets- och kvalitetshöjande modell för att ge de i realiteten ansvariga organen faktiska möjligheter att med stöd av kvalificerad expertis och företag kunna handlägga den praktiska bevarandeplaneringen, i nära kontakt med berörda beslutsfattare och det lokala näringslivet.
I vårt land inrättades 1978 Bebyggelseantikvarisk linje (från 1993 omvandlat till program) vid universitetet i Göteborg, som en inom högskolan unik utbildning. Denna ger en specifik och målinriktad möjlighet till grundläggande specialinriktad skolning.
Utomlands diskuteras allt oftare att inrätta motsvarande slag av utbildning, exempelvis i Italien samt Kanada och USA. Denna problemställning är i hög grad aktuell i Nordamerika, där liknande utbildningar redan har börjat etableras vid vissa högskolor, tidsmässigt parallellt med den ovan anförda utvecklingen i Sverige. Detta visar dels att situationen i hög grad är ett internationellt fenomen, dels att Sverige genom riksdagens inrättande av den bebyggelseantikvariska linjen varit förutseende. Härigenom har Sverige en framskjuten utbildningskapacitet inför den konkurrenssituation som är nära förestående inom den europeiska integrationsprocessen.
Av organisatoriska skäl kom den bebyggelseantikvariska linjen att utvecklas med en humanistisk bas, vilket i sammanhanget är en viktig faktor för att uppmärksamma ofta förbisedda sociala och kulturella aspekter, i anslutning till utbildningens tekniskt--byggnadsvårdande dimensioner. Goda kunskaper om samhällsvetenskapliga förutsättningar för en bred, historiskt baserad planering för befintlig bebyggelse har visat sig alltmer nödvändiga. Samtidigt har tekniska samt natur- och samhällsvetenskapliga kursavsnitt en given plats i utbildningen för att förmedla kunskap om bl a äldre byggnadsteknik och moderna metoder och material för vård och underhållsåtgärder liksom om naturvetenskapligt baserade analysmetoder för diagnos.
Härigenom är denna helhetsintegrerade utbildning starkt tvärvetenskaplig till sin karaktär och en exponent för de moderna gränsöverskridande utbildningar och kunskapsområden som samhället behöver vid sidan av traditionella discipliner och professioner. När nu det hittillsvarande linjesystemet upphör, blir ett sådant utbildningsalternativ än mer viktigt för att på ett adekvat och effektivt sätt tillgodose kompetensbehovet inom det bebyggelsevårdande området.
Linjen har genom riksdagens beslut omvandlats från ett Göteborgsinitiativ och en lokal linje till att sedan 1986 vara inrättad som en allmän, riksrekryterande utbildning (120 poäng 3 år). Huvuddelen av de studerande kommer från andra delar av landet, och inte främst från Göteborgsregionen. Detta program bildar tillsammans med konservatorsutbildningen och den museivetenskapliga påbyggnadsutbildningen en för landet unik resurs inom högskoleväsendet. Utbildningarna ges vid institutionen för kulturvård, som har en övergripande kulturvårdande inriktning och är väl rustad. Inom denna institution har forskning och forskarutbildning etablerats, i nära samverkan med andra discipliner. Dess lärare har bl a initierat att omfattande internationellt forskningssamarbete inom EUREKA-programmet med det s k EUROCARE- projektet som sammanbinder tillämpad forskning inom de västeuropeiska länderna med syfte att utveckla marknadsbaserade effektiva produkter och åtgärdsprogram, i nära samverkan med industrier och andra företag då ombyggnad av hög kvalitet alltmer kommer att dominera byggsektorn.
Den bebyggelseantikvariska utbildningen har dock hittills haft -- för sina mål och rimliga funktioner -- ett helt omrimligt svagt resursläge. Vidare är antalet professionellt utbildade för sektorn litet -- f n 20/år -- vilket inte rimligtvis motsvarar det kommande behovet i Sverige. Genom den humanistiska bakgrunden har utbildningen administrativt sammanförts med de s k historisk-filosofiska ämnena. Detta har medfört ett av traditionsskäl betingat resursläge i en storleksordning där årskostnaden för de studerande f n är ca 15 000 kr per studerande och läsår. I kombination med den hittills årliga nyantagningen av 20 studerande per år, resulterar detta i en mycket svag resursbild, jämfört med andra likvärdiga utbildningar. Detta medför att de officiellt uppställda och angelägna utbildningsmålen ej tillnärmelsevis kan uppnås. Anslagen räcker exempelvis inte för att tillgodose elementära behov av byggtekniska, laborativa och hantverksmässiga övningar eller av förbrukningsmaterial, tillräcklig handledning och praktik och täcker inte heller behovet av kvalificerade externa speciallärare, särskilt tekniker.
Sammantaget betyder detta dels att de berörda studerande inte uppnår avsedd kompetens, särskilt inte av mer teknisk och tillämpande natur, dels att byggsektorn härigenom ej får tillgång till behövlig specialutbildad expertis.
Den anförda konservatorsutbildningens anslag motsvarar storleksordningen 75 600 kr per studerande och år. Det framstår som obegripligt varför dessa två helt närbesläktade högskoleutbildningar, som lokalmässigt och organisatoriskt är sammanförda och även i viss utsträckning har samordnad undervisning, har så avsevärt olikartad resursbild uppenbarligen enbart beroende på historiska skäl.
Det kan även vara aktuellt att jämföra med vissa andra utbildningar med starkt laborativ och tillämpande inriktning, som t ex naturvetar- och civilingenjörsutbildningar som har en helt annan anslagsnivå.
Härutöver bör någon form av påbyggnadsutbildning snarast inrättas, med bebyggelseantikvarisk linje som bas. En sådan utbildning bör vara särskilt inriktad mot teknisk fördjupning för yrkeslivets behov av bl a ombyggnadsprojektering, inte minst för mer specialiserade företag inom byggsektorn och med profilering även mot den internationella marknaden allt eftersom ombyggnad, restaurering och byggnadskonservering blir en alltmer vanlig och angelägen arbetsuppgift. Längden bör vara i storleksordningen ett läsår, dvs motsvarande 40 poäng.
Vi är medvetna om att bebyggelseantikvariskt studieprogram samt en förlängning med en direkt anknytande påbyggnadsutbildning numera är frågor av ett slag, som i princip har decentraliserats och normalt skall avgöras lokalt av varje enskild högskola. Det måste dock i detta fall uppfattas som en riksangelägenhet, dels eftersom utbildningen ges enbart av Göteborgs universitet, hittills på uppdrag av riksdagen, dels genom att en angelägen men avsevärd resursförändring knappast låter sig genomföras lokalt; härtill är en enskild högskolas -- låt vara ett relativt stort universitet -- anslagsramar alltför hårt intecknade.
Sammanfattningsvis anser vi att en utökning av årsstudieplatserna på bebyggelseantikvarisk utbildning är väl motiverad med anledning av vad vi tidigare anfört. Härutöver bör vidare en påbyggnadsutbildning för bebyggelseantikvarisk utbildning inrättas.
Med anledning av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bebyggelseantikvarisk utbildning.
Stockholm den 11 mars 1993 Rune Thorén (c) Elving Andersson (c)