Slöjd- och folkhögskollärarutbildningen vid Universitetet i Linköping
Vid Universitetet i Linköping bedrivs inom ramen för lärarutbildningen två riksunika utbildningar. Dessa är dels folkhögskollärarutbildningen, dels slöjdlärarutbildningen med inriktning mot trä- och metallslöjd. Regeringens proposition 1992/93:169 om grundutbildningen i högskolan ''Högre utbildning för ökad kompetens'' är baserad på ett helt nytt förslag till resurstilldelningssystem. Systemet innehåller en särskild, uniform schablon för tilldelning av resurser till lärarutbildningar. Systemet tar inte hänsyn till att kostnaderna för olika lärarutbildningar kan vara dramatiskt olika.
Båda de aktuella utbildningarna är långt kostsammare att bedriva än genomsnittet för lärarutbildningar. Utbildningarna i fråga är lärartäta. Utbildningen för lärare i trä- och metallslöjd kräver t.ex. dessutom helt andra kostnader för lokaler och utrustning än vanliga lärarutbildningar. Utbildning i rena slöjdmoment ingår i utbildningen till en omfattning av 80 poäng. Denna verksamhet är snarlik den som sker i laborativa ämnen som fysik, kemi och biologi.
I folkhögskollärarutbildningen ingår ett stort mått av praktik förlagd till olika folkhögskolor runt om i landet. Folkhögskollärarutbildningens stora extra kostnader består i oumbärliga resor till praktikskolorna.
Samtidigt som de nu nämnda utbildningarna är oumbärliga för landet är de alltså på grund av olika omständigheter betydligt mer kostsamma än andra lärarutbildningar. Till viss del kan självfallet resurser sparas och omfördelas inom en lärarutbildningsenhet. Denna metod har dock sina begränsningar särskilt om man besinnar att all lärarutbildning är relativt resurskrävande. Inom lärarutbildningen vid Universitetet i Linköping finns små möjligheter att omfördela resurser så att två riksunika, mycket angelägna men samtidigt särskilt kostnadskrävande utbildningars fortbestånd kan garanteras.
Vi motionärer anser att såväl slöjdlärarutbildningen som folkhögskollärarutbildningen är omistliga i det svenska utbildningssystemet. Resursfördelningssystemet måste därför, enligt vår mening, justeras så att det kan ta i beaktande de särskilda förhållanden som råder för lärarutbildningssektorn vid Universitetet i Linköping. Resurser måste med andra ord kunna omfördelas till förmån för de berörda utbildningarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser till slöjdlärar- och folkhögskollärarutbildningen vid Universitetet i Linköping.
Stockholm den 11 mars 1993 Berit Löfstedt (s) Maj-Inger Klingvall (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)