Inledning
I propositionen om ansvaret för skolan framhölls att staten fortsättningsvis skulle erbjuda kommunerna sådant professionellt stöd att de skulle kunna ta sitt ansvar för alla elever i skolan. De elever, som kommunerna förutsågs behöva få särskilt stöd och service för, var elever med funktionshinder. Inrättandet av Statens institut för handikappfrågor i skolan, SIH, blev en följd av den förändrade ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna.
Med sin konsulentverksamhet, läromedelsutveckling och läromedelsproduktion, sina resurs- och kunskapscentra samt de samordningsvinster dessa samlade insatser ger förutsättningar för, är SIH en resurs för att säkra kvaliteten i utbildningsinsatserna för elever med funktionshinder.
Inom SIH finns idag konsulentresurser för förskolebarn och elever med synskador, elever med rörelsehinder, elever med flerhandikapp samt dövblinda vuxna. Genom resurs- och kunskapscentra vid de statliga specialskolorna samt via särskilda medel riktade till den pedagogiska hörselvården svarar SIH också för insatser till elever med hörselhandikapp.
Stöd till elever med flerhandikapp i särskolan
Riksdagen har beslutat att ansvaret för särskolan och särvux successivt ska överföras från landstingen till kommunerna.
Den kommitté som utredde särskolans kommunalisering föreslog att de medel som inom särskolan använts för inrättande av konsulenttjänster inom landstingens särskola skulle överföras till SIH och den samlade konsulentorganisationen där. Särskolekommittén framhöll också att ''det är angeläget och ett rättvisekrav att de psykiskt utvecklingsstörda eleverna som har tillläggshandikapp får samma rätt som eleverna i grund- och gymnasieskolan att ta del av de samlade konsulentresurserna som SIH kommer att förfoga över''.
Regeringen följde inte särskolekommitténs förslag utan föreslog att kommunerna skulle svara för detta stöd genom samverkan. Riksdagsmajoriteten beslutade i enlighet med regeringens förslag.
Vi socialdemokrater reserverade oss i frågan och hävdade att behovet av konsulentstöd till flerhandikappade elever i särskolan inte är tillgodosett och vi förordade därför att en snabb översyn av konsulentorganisationen görs i syfte att förstärka resurserna och klarlägga huvudmannaskapsfrågan.
Skälen att göra denna översyn kvarstår. Det kan förutses att det kommer att vara svårt för kommunerna att tillskapa en rationell organisation för detta mycket specialiserade stöd. Ett stöd som man redan idag får via SIH:s insatser när det gäller grund- och gymnasieskolan.
Elever i olika skolformer bör få nödvändigt konsulentstöd från samma organisation. Den likvärdiga skolan kan bättre försvaras om stödet till handikappade elever kommer från samma organisation. Det kan också förväntas att allt fler av de elever som nu får sin utbildning i särskilda särskoleklasser kommer att få sin undervisning som integrerad elev i en grundskoleklass.
Med hänsyn till att många kommuner nu förbereder sitt övertagande av särskolan och att detta redan genomförts i några kommuner, bör en snabb översyn i enlighet med socialdemokraternas tidigare reservation i UbU 91/92:21 göras. Detta bör ges regeringen till känna.
Stöd till elever med hörselhandikapp
SIH har i sin anslagsframställning påpekat att det råder oklarhet beträffande stödinsatser till hörselhandikappade elever. I samband med ansvarspropositionen sades att staten genom SIH skulle erbjuda sådan sakkunskap som de enskilda eleverna inte kan ha eftersom elevunderlaget är för litet. Till SIH sammanfördes då de resurser inom ''handikappområdet'' som staten tidigare svarat för. Däremot beaktades inte de insatser som landstingen genom den pedagogiska hörselvården svarat för gentemot skolan.
Det har nu från en del landsting ifrågasatts huruvida man i fortsättningen ska bibehålla denna service till kommunerna. Det är då viktigt att de hörselhandikappade eleverna inte kommer i kläm, utan även i fortsättningen får det pedagogiska stöd de behöver.
SIH har i sin anslagsframställning pekat på att det vore konsekvent att den service som kommunerna är i behov av skall tillhandahållas genom SIH. Man har därför föreslagit att medel avsätts för konsulenttjänster inom den pedagogiska hörselvården.
Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit att ytterligare 3 milj kr tillförs SIH till stöd för landstingens verksamhet på området.
SIH har redan idag genom specialskolor och deras resursoch kunskapscentra, liksom via SIH Läromedel, en omfattande verksamhet som riktar sig till elever med hörselhandikapp. Det är då naturligt att staten tar över det samlade hörselpedagogiska stödet. Inriktningen bör vara att ansvaret läggs på SIH som ser till att tjänster som hörselkonsulenter kan inrättas för att tillgodose behovet i hela landet. Det bör uppdras åt regeringen att göra denna omläggning av ansvarsfördelningen av det hörselpedagogiska stödet. I avvaktan på denna förändring kan regeringens förslag i budgetpropositionen om att tillföra 3 milj kr till det hörselpedagogiska stödet accepteras.
Läromedelsfrågor
Läromedel är en förutsättning för att elever ska kunna följa undervisningen och göra sina läxor. Enligt riksdagsbeslut är också målet för samhällets insatser på läromedelsområdet när det gäller elever med handikapp, att brist på lämpliga läromedel inte ska få utgöra ett hinder för att dessa elever ska kunna genomgå utbildning på likvärdiga villkor med andra.
Det är omvittnat att synskadade elever har problem med tillgången på läromedel. I början av terminerna har dessa elever ofta inte tillgång till sina läromedel samtidigt som sina seende kamrater. Detta är inte tillfredsställande och det är av vikt att situationen klarläggs så att det är möjligt att bedöma om riksdagsbeslutet från 1987 uppfylls.
Även när det gäller begåvningshandikappade elever finns det brister vad gäller läromedel. De resurser som anslås till denna elevgrupp räcker enligt uppgift inte till omtryck av t ex basläromedel, utan måste täckas inom ramen för tillgängliga utvecklingsmedel. Även här är det viktigt att situationen klarläggs. Regeringen bör sedan återkomma till riksdagen med en redogörelse för situationen och vid behov förslag på åtgärder för att förbättra läromedelstillgången för handikappade elever. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snabb översyn av konsulentorganisationen för flerhandikappade elever i särskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av frågan om konsulentstöd till hörselhandikappade elever,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läromedel för handikappade elever.
Stockholm i januari 1993 Lena Hjelm-Wallén (s) Bengt Silfverstrand (s) Ingvar Johnsson (s) Berit Löfstedt (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Eva Johansson (s) Jan Björkman (s) Inger Lundberg (s) Lena Öhrsvik (s) Inger Hestvik (s) Anders Nilsson (s) Margareta Israelsson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulrica Messing (s)