Betygsberedningens misslyckande
Betygsberedningen lade fram sitt i det närmaste enhälliga betänkande i september 1992. Endast Ny demokrati reserverade sig. Utbildningsdepartementet skickade ut förslaget på en bred remissomgång. Och resultatet är en fullständig förödande kritik mot betygsberedningens förslag.
119 av 120 remissinstanser avvisar förslaget. De vanligaste motiveringarna är att förslaget är ''oklart'', ''motsägelsefult'', ''inkonsekvent'' och ''oanvändbart''. Detta torde vara en av de värsta bottennoteringarna inom det svenska utredningsväsendet.
Högklassig och konstruktiv kompetens finns emellertid -- utanför Betygsberedningen.
Ny demokrati föreslår därför att t ex professorerna Ference Marton och Mats Ekholm vid de pedagogiska institutionerna vid Göteborgs Universitet resp Högskolan i Karlstad får i uppdrag att sopa upp de positiva fragment som finns i betygsberedningens förslag. Dessa två professorer bör få i uppdrag att under våren 1993 arbeta fram några enkla och användbara förslag till betygssystem för den svenska skolan enligt samma direktiv som gällde för Betygsberedningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att i enlighet med motionens tankegångar en arbetsgrupp tillsätts med uppgift att utarbeta förslag till ett enkelt och användbart betygssystem.
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd)