Eleven -- unik individ
Det är dagens ungdom som bygger morgondagens samhälle. Det är därför nödvändigt att skolan utformas så att alla kan känna sig hemma och få den utbildning som man önskar. Utbildningens syfte måste vara att ge eleverna kunskap och färdigheter så att de upplever att de värdesätts som unika individer och att de behövs i samhället. Målet för utbildningen ska vara en utveckling av den personliga kompetensen både på det intellektuella, emotionella och sociala planet. Skolan ska hävda etiska normer och värden.
Personalism
Ett centralt begrepp i kristdemokratisk ideologi är personalism. En personalistisk människosyn överbryggar motsatsparen individualism och kollektivism. Personalismen innebär att samhället ska tjäna personlighetens utveckling, där individen i gemenskap med andra människor utvecklar sin personlighet. Därmed förhindrar man att människan isoleras samtidigt som gruppen, kollektivet, inte förkväver individens personlighet.
Vidgad kunskapssyn
Kunskapssynen måste vidgas utöver den kvantitativa och mekaniska kunskapsinriktning som i hög grad präglat den moderna utvecklingen, där de inre värdena lätt blir svårförståeliga och ointressanta. Kunskap innefattar också känslor, attityder och den inre intuitiva uppfattningen.
Andra människors uppträdande kan tolkas genom att man själv kan identifiera sig med dem. Kunskapsbegreppet måste därför kopplas till frågan om förståelse, mer till begreppet insikt än åsikt.
Kristen etik
Kulturer och länder har i alla tider ytterst grundat sin existens och sin verksamhet på värderingar, normer och etik. Varje kultur har också med olika medel sökt föra dessa värderingar vidare till nästa generation.
De kristna grundvärderingarna och den kristna etiken har utövat ett starkt inflytande på vår kultur. Dessa grundvärderingar har spelat en stor roll vid uppbyggandet av vårt demokratiska samhälle. Vårt samhälles grundläggande demokratiska värderingar kan inte definieras och tolkas fristående från en filosofisk eller livsåskådningsmässig grundsyn.
Syftet med att förankra skolan i kristen etik är inte indoktrinering till en kristen bekännelse, utan att förmedla de värderingar som bör vara grundläggande för det svenska demokratiska samhället. Därmed erbjuds eleven tidigt en referensram för olika livsfrågor. Med en uttalad etik i grunden är det lättare att visa förståelse för svaga, utsatta och minoritetsgrupper.
Råd och vägledning i det vardagliga livet
Den kristna etiken ger råd och vägledning både i det vardagliga livet och för synen på samhället. Uppgiften måste vara att skapa en etiskt medveten skola som förutom baskunskaper också ger eleven sådana attityder och värderingar, som ett demokratiskt samhälle grundas på.
Hela skolan ska präglas av den kristna människosynen. Barn med olika begåvning och ursprung måste behandlas med samma omsorg och kärlek. Skolan ska reagera skarpt mot all diskriminering av barn och vuxna.
Undervisningen ska läggas upp så att den fostrar till solidaritet i enlighet med ''den gyllene regeln'', som säger: ''Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.'' Om eleverna ska kunna tränas till osjälviska insatser, måste de i skolan värdesättas som unika individer.
Praktisk solidaritet
Undervisningen måste även läggas upp så att den fostrar till omsorg och medkänsla. Solidaritet måste utövas praktiskt. Metoder som gynnar hjälpsamhet och omtanke elever emellan ska i så hög grad som möjligt utnyttjas.
En annan huvudtanke i den kristna etiken är det kristna kärleksbudet ''Älska din nästa som dig själv''. Utan en sund självuppskattning i sin egen identitet är det mycket svårt att älska andra. Den som är trygg i sin egen identitet, har också lätt att uppskatta andra.
Inre etisk kompass
Det ska finnas en strävan att ge en inre etisk kompass. Endast genom att dessa inre signalsystem fungerar kan förbud, yttre regler och förordningar minimeras. Inget samhälle är nämligen etiskt neutralt.
Många elever har bristfälliga kunskaper om det kristna kulturarvet och de kristna grundvärderingarna. Förutom att eleverna får en vag uppfattning om den kristna livsåskådningen leder detta till svårigheter att tolka stora delar ur litteraturhistorien, konsten och musiken.
Ödmjukhet inför naturen och universum
De kristna grundvärderingarna påverkar också sättet att lägga upp undervisningen. I natur- och samhällsorienterade ämnen bör undervisningen betona den mänskliga kunskapens gränser och skapa ödmjukhet inför naturen och universum.
Balansen mellan naturvetenskapliga och humanistiska kunskaper måste förändras så att man mer betonar etik, historia och andra humanistiska ämnen och moment.
Förvalta
Förvaltarskapstanken pekar på det personliga ansvaret för att utveckla de egna personliga resurserna och på ansvaret för den yttre miljöns fortbestånd och vitalitet. Ett sådant synsätt kommer att utveckla nödvändig respekt och ödmjukhet i synen på exploatering av människor och naturen. Ekologiska samband blir alltså viktiga att betona.
Konsekvenser i samhället
Den kristna etiken får även konsekvenser i hela samhället. I 1992/93 års regeringsförklaring deklareras:
Ett dynamiskt samhälle ställs inför nya etiska frågor. Inte minst de senaste årens ekonomiska utveckling visar moralens betydelse för samhällsklimatet. Där moralen sviktar, urgröps också tilltron till samhällets spelregler och institutioner. Nu skärps kraven i politiken på en fast etisk grundåskådning.
Den svages rätt till trygghet och integritet och den ensammes rätt till delaktighet utgör grunden för en politik som slår vakt om människans värdighet och samhällets sammanhållning.
Begrepp som frihet, rättvisa, solidaritet, respekt, demokrati med mera måste förtydligas och preciseras. Vi menar att dessa begrepp ska förstås utifrån kristen etik. Kan man då förstå begrepp som frihet, rättvisa, solidaritet olika, så att de skulle behöva preciseras?
Ja, dessa vackra men mångtydiga begrepp behöver preciseras. Det har gjorts i direktiven till läroplanskommittén, genom att förankra begreppen i kristen etik och västerländsk humanism.
Ständig vädjan att älska medmänniskan
Den kristna etikens så kallade utövare kan vara mer eller mindre goda eller onda -- och det finns förvisso många människor där lära och liv inte har stämt -- men den kristna etiken är inte relativ, mer eller mindre god. Den är ett kärlekens imperativ, en ständig vädjan att älska medmänniskan.
Hela vårt rättsväsende, våra lagar har kristna rötter. Så börjar ju också Västgötalagen från 1200-talet: ''Kristus är främst i vår lag.'' Vare sig vi är troende eller inte, tillhör kristendomen vårt omistliga kulturarv sedan 1000 år. Själva FN:s grundläggande mänskliga rättigheter utgår från att något är sant och rätt.
Vår civilisation står och faller med den kristna etiken
Då den västerländska civilisationen står och faller med den kristna etiken anser vi att det är rimligt att våra barn fostras i den traditionen. Kan någon ge oss en bättre etik än den kristna? Värdeneutralitet är i alla fall inget alternativ. Våra barn behöver goda normer, regler som gör livet lättare att leva.
På senare tid har vi i Sverige och i Europa gång på gång iakttagit hur antidemokratiska stämningar gjort sig gällande. Respekten för medmänniskan har förtrampats runt om i Europa. Föraktet för svaghet har visat sig ha fotfäste i åtskilliga kretsar. Antisemitismens hydra har fått oss att känna isande kyla. I denna situation, i detta samhällsklimat fordras självfallet att skolan accentuerar sin demokratiska fostrande roll.
Vi kristdemokrater har, sedan partiets start, hävdat att skolan och tillika samhället ska ha den kristna etikens människosyn som grund. Det är därför oerhört glädjande att de två senaste regeringsförklaringarna slår fast detta. I 1992/93 års regeringsförklaring kan man läsa: ''Skolans verksamhet skall grundas i de etiska normer som genom kristen etik och västerländsk humanism har en djup förankring i vårt land. Skolan skall också ge barn och ungdomar en fast grund för etiska ställningstaganden.''
Med denna värdeförankring vill vi bestämma viktiga grundförutsättningar för tolkningen av det som i för skolan centrala dokument kallas det demokratiska samhällets grundläggande värderingar.
Samhällets bästa solidaritetsskola
Många tendenser i samhället antyder att skolan skulle behöva förändras i en riktning som betonar människors personliga ansvar för sina handlingar och för sina medmänniskor. När det gäller skolans samlevnadsundervisning, måste den ta sikte på hemmets och äktenskapets roll som samhällets bästa solidaritetsskola.
Samlevnadsundervisningen måste präglas av förståelse och öppenhet, och den ska ges med sikte på hem och familj. Särskild hänsyn måste tas till de många elever som kommer från splittrade hem. Det bör framhållas att samhället prioriterar äktenskapet som samlevnadsform, framför allt för barnens skull.
I alla mänskliga relationer borde konfliktlösning vara ett mycket viktigt inslag. Att hitta lösningar på konflikter kan vara en positiv erfarenhet.
Religionens roll som kulturbärare och samhällsbyggare är av avgörande betydelse. Vårt samhälle har sin grund i den kristna traditionen och det kristna kulturarvet, vilka har spelat en stor roll i formandet av värderingar och livsmönster. Många elever har mycket bristfälliga kunskaper om det kristna kulturarvet och de kristna grundvärderingarna.
En förutsättning för att skolan ska kunna grundas i kristen etik är självfallet att kristendomen inom religionskunskapsämnet får en central roll i skolans undervisning.
Neutral religionskunskapsundervisning unik i Europa
Den svenska neutrala religionskunskapsundervisningen är unik i Europa. Många har trott att att läroplanen 1962, som följdes upp med läroplanen 1969, där den konfessionella kristendomsundervisningen togs bort under trycket av agitation från bland annat Ingemar Hedenius och Herbert Tingsten, var ofrånkomlig, det enda intellektuellt acceptabla. Det är i stället så att Sveriges neutrala religionskunskap är Europas särling.
I det Europa som vi närmar oss med stormsteg är det i så gott som alla länder utom Sverige en självklarhet att skolan bedriver en konfessionell kristendomsundervisning, med möjlighet att välja bort för den som så önskar. Givetvis måste valfriheten finnas även i den svenska skolan. Men den svenska situationen påminner faktiskt mer om den i de gamla kommunistländerna.
Varning för historielöshet
Det är dessutom ytterligt angeläget att skolan tar itu med en allt mer omfattande historielöshet. Alltså bör även historieämnet ha en central plats i undervisningen.
Behandla människovärdet noggrant
I synnerhet inom ämnena samhällskunskap och religionskunskap ska frågor om människovärdet noggrant behandlas. Det får konsekvenser för till exempel behandlingen av frågan om krig och fred, u- landsproblematiken samt medicinskt-etiska frågor.
För att ge eleverna samband och förståelse för olika skeenden blir ett tvärvetenskapligt synsätt nödvändigt. Tekniska, naturvetenskapliga och humanistiska ämnen måste på ett fruktbart sätt knytas till varandra.
Öka inslagen av praktiska och estetiska aktiviteter
En del elever upplever skolan alltför teoretiserad. Många gånger är det de som lyckas dåligt i de flesta av skolans ämnen. Hos dem är risken stor att en känsla av otillräcklighet sprider sig. För att motverka detta bör inslagen av praktisk verksamhet liksom av estetiska aktiviteter öka.
Detta kan ske genom integrering i nuvarande skolämnen. Man bör söka möjligheter att inom varje ämne få en bättre balans mellan teoretiska studier och praktisk verksamhet och praktisk tillämpning. Men man kan även tänka sig att justera timfördelningen. Dock finns det gränser för hur långt en förändring av timplanen kan tillåtas gå. Vårt moderna samhälle kräver en mängd teoretiska kunskaper och färdigheter. Det är därför av största vikt att alla elever även har bra baskunskaper.
Hjälp till i skolans verksamhet
De praktiska inslagen i skolans verksamhet kan också ökas utanför den reguljära undervisningens ram. Eleverna kan överta en stor del av de praktiska göromålen i den arbetsplats som skolan utgör. I många kommuner har man prövat sådana inslag med goda resultat -- städning, kontorsarbete, arbete i skolmåltidsavdelningen och så vidare. Eleverna ska också medverka när skolans ordnings- och trivselregler formuleras. Eleverna bör alltefter ålder och mognad engageras i så mycket av det praktiska arbetet i skolan som möjligt. De vuxna i skolan kan fungera som arbetsledare. Målet bör vara att låta elever få egna ansvarsområden i skolan vid sidan av undervisningen.
Mer praktiskt arbete inom skolan
Praktiskt arbete inom skolans ram skulle kunna öka elevernas ansvarskänsla för sin skola. Grönsaker odlade i skolans trädgård, möbler reparerade i skolans verkstad, anslag tryckta i skolans tryckpress skulle ge eleverna en upplevelse av varje arbetes värde och en ökad förståelse av förvaltarskapstanken -- människornas uppgift att tjäna varandra. Eleverna skulle också få en större förståelse för vikten av sparsamhet och aktsamhet.
Invandrare en resurs
I undervisningen om andra länder och kulturer måste invandrarelevernas föräldrar ses som en resurs. De bör ges möjlighet att delta i undervisningen. Härigenom ökas förståelsen och samhörigheten mellan svenska och invandrade elever.
Miljöundervisning måste genomsyra alla ämnen
Det är en självklarhet att hoten mot vår livsmiljö måste uppmärksammas i skolan. Att vårda och förvalta skapelsen i stället för att förbruka och föröda den ska vara en bärande tanke i undervisningen. Miljöundervisningen måste därför genomsyra skolans alla ämnen och inte enbart tas upp vid enstaka tillfällen. Detta är viktigt för att vi tillsammans ska kunna skapa ett ekologiskt hållbart samhälle. För att klara detta måste ett etiskt medvetet samhälle eftersträvas.
Föräldrarna har huvudansvaret
Föräldrarna har huvudansvaret för fostran av och omsorgen om sina barn och ungdomar. Skolans uppgifter är att ge goda inlärningsmöjligheter, utveckla eleverna emotionellt och socialt samt att tillsammans med hemmen skapa trygga och ansvarsfulla individer.
Vi anser att en familjepolitik som ökar föräldrarnas möjlighet att ge sina barn grundtrygghet är en förutsättning för att skolan ska kunna lyckas med sina föresatser.
Skolpsykologer och annan elevvårdande personal framhåller att ett ökande antal elever har nervösa och psykiska besvär. Många lågstadielärare påtalar att allt fler barn har koncentrationssvårigheter och andra problem redan när de börjar skolan. Socialstyrelsens rapporter om utvecklingen inom barnomsorgen pekar på att problemen fortsätter att öka.
Också dessa förhållanden påvisar behovet av en familjepolitik som stödjer föräldrarnas möjligheter att ge barnen stabila, trygga hemförhållanden. Hem och skola måste stödja varandra och samarbeta för att ge barnen en så trygg och harmonisk uppväxt som möjligt.
Familjen är samhällets solidaritetsskola
Familjen är nämligen samhällets solidaritetsskola, där vi lär oss hänsyn, respekt och omtanke. Ökat stöd till familjen är det mest radikala steget för att minska ungdomsproblem, alkoholism, kriminalitet och många andra sociala problem.
Rätt att välja skola
I ett fritt samhälle är rätten och möjligheten att välja skola och att välja sina barns utbildning viktig. Denna grundläggande princip har också kommit till uttryck i ett flertal internationella konventioner som Sverige anslutit sig till.
I och med möjligheten för kommunerna att införa skolpeng och deras skyldighet att ge medel till friskolor har valfriheten för elever och föräldrar ökat markant. Under socialdemokraternas tid fanns bara valfriheten för dem som hade råd att betala en terminsavgift. Rätten till att välja skola måste också följas av rätten till att starta skola, annars finns det inga skolor att välja mellan.
Flexibelt skolväsende
Behovet av flera utbildningsvägar och pedagogiska metoder ökar. Ett likformigt system kan inte erbjuda den variation och flexibilitet som framtiden kräver av skolväsendet. Vi kristdemokrater har länge kämpat för att skolan ska kunna rymma flera olika profiler. De fristående skolorna kommer därför att bli viktiga komplement till det offentliga skolväsendet.
I den statliga utredningen om fristående skolor (SOU 1992:38) konstateras att många av dem som valt friskolor har gjort det för att eleven har särskilda behov som den kommunala skolan inte kunnat avhjälpa.
I samma utredning konstateras också att i länder som Danmark och Nederländerna, med generösa offentliga bidrag till de fristående skolorna, är de segregerande tendenserna obetydliga, om de alls finns.
Den segregation som finns inom dagens skola beror på ett segregerat boende och hittillsvarande stelbenta upptagningsområden för skolan. Vi ser därför skolpengen som en förutsättning för att familjerna på samma villkor och oberoende av ekonomisk ställning ska kunna välja skola, därmed motverkas tendenser till segregation. Om inte bra ekonomiska förutsättningar ges till de fristående skolorna, konserveras dagens ojämlika och orättvisa system.
Konkurrens på lika villkor
Tyvärr konkurrerar inte de fristående skolorna på lika villkor. Visserligen är skolpengen på 85 procent av genomsnittskostnaden i kommunens skola, men då friskolorna inte är momspliktiga och därmed, till skillnad från de kommunala, inte kan dra av momsen, utgör bidraget i realiteten endast 75 procent. Detta är inte rättvist, och därför bör även friskolorna bli momspliktiga. De allra flesta friskolorna har dessutom, för att klara ekonomin, sett sig tvungna att ge sin personal låga löner.
Flexibelt lågstadium
Vi kristdemokrater vill införa ett flexibelt lågstadium där eleverna går tre till fyra år. Med ett sådant system ökar förutsättningarna för att de äldre eleverna kommer att hjälpa sina yngre kamrater och därmed skapas samhörighet. Varje elev får då den tid som behövs för att nå grundläggande kunskaper. Med kontinuerlig uppföljning kan extra resurser sättas in på ett tidigt stadium till de elever som behöver. Detta leder i sin tur till att det högre upp i åldrarna inte behöver läggas så stora resurser på svaga elever. Eleven ska alltså inte lämna lågstadiet förrän eleven har tillräckliga baskunskaper. Detta sätter i sin tur press på lärare och skola att lägga ned de resurser som behövs för att eleven ska kunna lämna lågstadiet efter maximalt fyra år.
Utveckla läslusten
För elevens skull bör utvärdering ske redan efter första läsåret. Extra viktigt är det att skolan ser till att varje elev får en fungerande läskunskap och utvecklar läslust. Elevernas kunskaper bör utvärderas kontinuerligt för att skolan ska kunna sätta in åtgärder i tid. Görs detta kan man skräddarsy individuella program vilket borde leda till att åtgärderna inte uppmärksammas på ett negativt sätt.
Under en följd av år har elever med olika typer av handikapp i allt högre grad integrerats i den vanliga undervisningen. Vi finner det mycket positivt att handikappade elever får möjlighet att vistas tillsammans med andra elever. Det är dock viktigt att utvärdera resultatet av integreringen. Tillräckliga resurser måste avsättas för de handikappades behov.
Betyg
För att skolan ska kunna nå målsättningen att förmedla kunskaper och attityder för livet, måste skolarbetet präglas av samarbete utan konkurrens och av kreativitet. Detta gäller inte bara relationerna lärare--lärare och lärare--elev utan också elev--elev. Dagens relativa betygssystem medför stora problem bland annat på detta område. Genom att elevernas prestationer jämförs med vad deras kamrater åstadkommer skapas en situation som i vissa lägen urartar i betygshets och konkurrens mellan kamrater.
Det är därför mycket bra att dagens betygssystem föreslås att bytas ut. Med ett kursrelaterat betygssystem betygsätts eleven utifrån centralt fastställda mål och jämförs därmed bara med sig själv.
Betyg säger inget om människovärdet
Även med ett nytt betygssystem är det viktigt att vara medveten om att alla betygssystem kan få icke önskvärda konsekvenser, framför allt för elever med dåliga betyg. Betygens uppgift är främst utvärdering, antagning till högre studier, information och för vissa elever motivation. Vid ansökan till högre studier ska betygen kunna viktas med hänsyn till utbildningens art. Betygen säger däremot ingenting om elevernas människovärde, varken under studietiden eller i framtiden.
Låt hela personligheten komma till sin rätt
Skolan måste också utveckla andra metoder för utvärdering som låter människors hela personlighet komma till sin rätt. Praktiska färdigheter bör väga tyngre vid betygsättningen i ämnen där det är möjligt.
Ingen ska kunna underkännas
I en modern obligatorisk skola ska ingen elev som deltar i undervisningen få betyget och stämpeln underkänt för sin insats. Betygssystemet måste vara konstruerat så att det är praktiskt möjligt för en majoritet av eleverna att nå högre betyg än endast godkänt. Betyg i grundskolan bör första gången ges efter ungefär halva skolgången. Därmed kommer skoltiden, under vilken eleven haft ett fåtal lärare, att ligga till grund för betyget. Samtidigt som det förbereder eleven inför högre stadium där hon/han i betydligt större utsträckning än tidigare väljer ämnen och får flera olika lärare.
Inför tjänstgöringsbetyg
Vi kristdemokrater menar att det är orimligt att skolan i sin utvärdering fixerar sig enbart vid att dokumentera elevernas teoretiska kunskaper, när en av förutsättningarna för inlärning är en trivsam och trygg miljö. Därför bör skolan också dokumentera elevernas samarbetsförmåga, uppträdande och förmåga att skapa trivsel i skolan. Det kan ske i form av ett slags ''tjänstgöringsbetyg'' som redovisas på ett separat papper. Detta skulle, förutom att det bidrar till att öka trivseln i skolan, även vara en bra förberedelse för arbetslivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om morgondagens skola.
Stockholm den 26 januari 1993 Åke Carnerö (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Ulf Björklund (kds)