Läroplanens syfte
Sverige har sedan 1962 arbetat med läroplaner som samhällets viktigste styrinstrument för att säkerställa att skolorna tillhandahåller den undervisning som statsmakterna beslutat. Det ligger emellertid inget självklart i att ha en nationell läroplan -- exempel finns på välutvecklade industriländer som inte har nationella läroplaner.
I ett historiskt perspektiv har den svenska skolan varit starkt centralstyrd. Detta var sannolikt nödvändigt i dessa samhällen -- men dagens välutvecklade samhälle och generellt goda utbildningsnivå möjliggör avsevärt mera decentraliserade beslut och styrmedel för skolan. Denna decentralisering och skapandet av lokal frihet att besluta ingår ju också i den nuvarande regeringens tydliga strävansmål. Vi är mycket positiva till och välkomnar denna utveckling.
Samtidigt skall skolan ge alla barn och ungdomar en gemensam grund att stå på för samhällsliv, arbetsliv och fortsatta studier. I ett sådant system blir utbildningens likvärdighet och skolornas resultat än mer aktuella frågor och de nationella målen och riktlinjerna får tillsammans med det nationella utvärderingssystemet en väsentlig roll.
Nationella mål är bra -- men strategierna skall vara lokala
Vår grundinställning är att Sverige även i fortsättningen skall ha nationella läroplaner och kursplaner som tydliga och konkreta måldokument -- men med mycket stor lokal frihet att besluta om hur dessa mål skall uppfyllas. Vi vill således kraftfullt minska den centrala statliga styrningen av hur dessa mål uppnås. Det är vår fasta övertygelse att de bästa besluten kan fattas lokalt i kommuner och skolor om hur man skall nå de nationella målen. Vår övertygelse bekräftas av de positiva resulaten från de kommuner som haft försöksverksamhet med vidgade ramar för profilering.
En konsekvens av denna fasta övertygelse är att vi anser att statsmakterna inte längre skall besluta om någon timplan. Timplanen har historiskt haft en mycket starkt styrande effekt -- bl a beroende på att den var knuten till statsbidragets konstruktion.
Centrala timplaner garanerar ingenting
En vanlig uppfattning i dag är att timplanen skall bidra till en nationellt likvärdig utbildning genom att ange en minsta garanterad undervisningstid för eleverna. Vi menar att denna uppfattning är en felsyn som sitter fast i gamla tankestrukturer. Drastiskt uttryckt skulle man kunna säga att antalet undervisningstimmar garanterar ingenting, utöver lärarens lön. Visst finns det samband mellan antalet undervisningstimmar och inlärning generellt -- men inlärning samvarierar med många fler faktorer som är minst lika viktiga, oftast viktigare. Lärarkvalitet, läromedel, pedagogisk metod, klasstorlek etc osv för att bara nämna några. Viktigast av allt är naturligtvis elevens motivation -- men den samvarierar naturligtvis i sin tur med ovannämnda faktorer -- särskit med lärarens kvalitet.
Kan Pricken vissla?
Det bekymrar oss därför mycket att den offentliga diskussionen i så stor utsträckning rör enbart antalet undervisningstimmar i olika ämnen och inte det viktigaste -- målen. Och diskussioner kring lärarnas kvalitet är i det närmaste tabubelagda. Den söta historien om Pricken (en hund) sammanfattar:
Läraren (stolt): ''Jag har lärt Pricken att vissla!'' Prickens ägare (förvånad): ''Jag kan inte höra honom vissla!'' Läraren (förnärmad): ''Jag sade att jag har lärt Pricken att vissla -- inte att han kan vissla!''
Vi anser således att timplanen är en fråga helt för kommunen och de lokala skolorna att besluta om. Eftersom kommunerna redan i dag beslutar om hur lärarresurser disponeras och hur undervisningen organiseras och dimensioneras anser vi att de ska ha full frihet att också besluta om antalet undervisningstimmar.
Mot detta kan anföras att den av Läroplanskommittén föreslagna timplanen endast är en minsta skyldighet för kommunerna att avsätta resurser till. Den får överskridas men inte underskridas. Dagens situation med mycket hårt pressad ekonomi i flertalet kommuner innehåller sannolikt svaret på hur många kommuner som kommer att överskrida den minsta skyldigheten. Vi tror däremot att om kommunerna ges full frihet, kan de hitta nya och kreativa lösningar på hur man ska göra skolan bättre och nå målen i läroplanerna även inom ramen för begränsade eller krympande ekonomiska resurser.
Daglig Hälsa, Lek och Idrott!
Detta gäller enligt vår uppfattning alla ämnen -- med ett viktigt undantag! Nämligen ämnet Hälsa, Lek och Idrott. Elevernas goda fysiska och psykiska hälsa är den viktigaste grundförutsättningen för en god inlärningssituation. Sambanden mellan god fysisk hälsa och psykisk kapacitet är väldokumenterade -- och välkänd sen gammalt i uttrycket: En sund själ i en sund kopp. Betydelsen av regelbunden och daglig motion är också mycket välkänd. En god folkhälsa baseras på att goda motionsvanor grundläggs under uppväxtåren. Av dessa skäl föreslår vi att ämnet Hälsa, Lek och Idrott skall återfinnas på skolschemat dagligen. Utformningen beslutas naturligtvis lokalt -- men vi ser gärna att detta genomföres tillsammans och med hjälp av kommunens idrottsföreningar. Under skolans ledning och styrning naturligtvis! Redan i dag får alla idrottsföreningar ett avsevärt ekonomiskt stöd av staten varför vår bedömning är att detta inte skall eller får öka kostnaderna för samhället. Vi vill också understryka att skolans ansvar är den vanliga nyttiga vardagsidrotten -- inte några former av elitidrott.
Bättre uppföljning och utvärdering
Naturligtvis kräver vårt synsätt avseende de centrala timplanernas slopande avsevärt bättre uppföljnings-, utvärderings- och kontrollinstrument än vad som finns i dag. Det kräver också ett mycket professionellt, effektivt och ambitiöst skolverk -- med egna sanktionsmöjligheter gentemot kommuner och skolor som inte klarar måluppfyllelsen!
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av centralt fastställda timplaner,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådana ändringar i erforderliga lagar att kommunerna får frihet att organisera undervisningstiden på de sätt de finner bäst och effektivast utan angivande av minsta undervisningstid,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om schemalagd daglig motion genom skolans försorg,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre nationell uppföljning, utvärdering och kontroll av läroplanens måluppfyllelse.
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd) Claus Zaar (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd)