Lokalisering av grundskollärarutbildning
Det stora behovet av behöriga grundskollärare inom Mälardalsområdet, och där särskilt Örebro län, ledde till att grundskollärarutbildning för årskurserna 1--7 startade i Örebro läsåret 1991/92.
Lösningen blev då att ge Högskolan i Karlstad uppdrag att, för särskilda medel och i samverkan med Högskolan i Örebro, genomföra grundskollärarutbildning 1--7 i Örebro. Den konstruktion som valdes hade sin grund i de förutsättningar som rådde vid beslutstillfället, framförallt den linjebaserade högskolan, den ett par år tidigare fastlagda lärarutbildningsorganisationen och det faktum att Högskolan i Örebro då saknade rätt att på egen hand driva allmänlärarutbildning.
Sedan statsmakterna tog beslut om utlokalisering av 1-- 7-utbildning till Örebro har högskolan givits rätt att ge allmänlärarutbildning på eget ansvar. Examensrätten för grundskollärare 1--7 ingår ej i hittills fattade beslut.
Det är av stort värde att utbildningen kunnat lokaliseras till Örebro. Den bidrar till att öka tillgången på behöriga lärare och har mötts av ett mycket stort intresse från studenter från i första hand Örebro län. Vid utbildningen tjänstgör en stark majoritet av lärare knutna till Högskolan i Örebro. Utbildningsresultatet har varit mycket tillfredsställande och anknytningen mellan forskning och grundutbildning förhållandevis god.
Den valda lösningen har dock flera påtagliga olägenheter. Den innebär minskad ekonomisk effektivitet, då den ökar de administrativa kostnaderna och medför ickeproduktiva bikostnader som rese-, traktaments- och hotellkostnader. Inom en given kostnadsram betyder detta oundgängligen att resurserna för den egentliga utbildningsverksamheten minskar.
Studentkåren har med skärpa framhållit att lösningen är studiesocialt problematisk bl.a. genom att huvudmannen inte finns på orten, vilket gör det svårt att t.ex. få en fungerande studievägledning. De studerande har svårt att identifiera sig som tillhöriga någon bestämd högskola. Många kommer från Örebro län. De studerar i Örebro, men läser vid Högskolan i Karlstad.
Den valda lösningen utgör också en anomali i det nya systemet. Den linjebaserade högskolan har ersatts av en högskola reglerad av en examensordning, där rätten att få utfärda examen skall kunna ges och dras in allteftersom högskolornas dokumenterade förmåga att med kvalitet och effektivitet ge utbildning, som leder fram till examen. Härigenom har också den fasta lärarutbildningsorganisationen lösts upp.
De grundförutsättningar, som förelåg när grundskollärarutbildningen, 1--7, etablerades som en från Karlstad utlokaliserad utbildning i Örebro, har sålunda förändrats radikalt. Kvarstår gör behovet, de goda rekryteringsförutsättningarna i Örebro och en bred pedagogisk kompetens vid Högskolan i Örebro. Denna har bl.a. bekräftats av statsmakterna genom besluten att ge högskolan examensrätt för grundskollärare 4--9 och gymnasielärare.
Det är därför följdriktigt att Högskolan i Örebro ges examensrätt för grundskollärare 1--7. Resurser och utbildningsuppdrag motsvarande den till Örebro utlokaliserade utbildningen bör överföras till Högskolan i Örebro.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att resurser och utbildningsuppdrag motsvarande den till Högskolan i Örebro utlokaliserade grundskollärarutbildningen, 1--7, överförs från Högskolan i Karlstad till Högskolan i Örebro,
2. att riksdagen beslutar att ge examensrätt för grundskollärarutbildning, 1--7, för Högskolan i Örebro.
Stockholm den 11 mars 1993 Håkan Strömberg (s) Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Inger Lundberg (s)