Läroplanskommitténs förslag till ny läroplan har utsatts för stark kritik främst när det gäller minskningen av de så kallade praktisk-estetiska ämnena, gymnastik, slöjd, hemkunskap och bild.
Trots insikten om svårigheten att få in alla angelägna ämnen i tillräcklig omfattning i den kommande läroplanen instämmer jag i den kritiken. Dessa ämnen handlar i stor utsträckning om att lära sig leva, att klara av de påfrestningar som yrkeslivet bjuder, klara sitt dagliga liv och hushålla med resurser, behålla en god hälsa, att kunna värdera den påverkan som vi dagligen utsätts för i form av en aldrig sinande ström av bilder. Utan dessa kunskaper och färdigheter är det svårare att tillgodogöra sig den övriga undervisningen och risken är betydligt större att råka in i olika svårigheter senare i livet.
Allt större andel ungdomar är inaktiva, dvs ägnar sig inte åt någon form av fysisk aktivitet utöver skolidrotten. Särskilt gäller detta flickor. Idag kräver det dagliga livet inte särskilt mycket kroppsrörelse. Det är en allvarlig situation med tanke på att arbetsskadorna ökar. Allt fler unga människor drabbas av arbetsskador efter kort tid. Detta kan bero på monotona och ensidiga jobb som behöver förändras med annan arbetsorganisation. En bidragande orsak är säkerligen också att de inte har byggt upp sin kropp i unga år så att de klarar påfrestningarna i arbetslivet. Detta kan inte rättas till senare. Att i det läget minska utrymmet för gymnastik och idrott i skolan ter sig som en mycket dålig investering för framtiden. Idrottsämnet ska stimulera till fortsatt idrottsutövning och motion på fritid. Hittills har detta misslyckats för stora grupper. Därför måste idrottsämnet få minst den omfattning i skolan som det har idag.
Den pedagogiska slöjden föddes i Sverige och spreds härifrån ut i världen. Forskningen har bekräftat den beprövade erfarenheten: hjärnan och handen, intellektet och sinnena måste samverka. Slöjden har en stor betydelse som stöd i den pedagogiska helheten, för att eleverna bättre ska kunna tillgodogöra sig kunskaper i andra ämnen. Kunskap om material och tekniker, egen praktisk kunskap om att vårda och bearbeta resurser är nödvändiga i den värld av knappa och onödigt förslösade resurser som våra barn ska ta hand om. Svensk slöjd och svenskt hantverk har ett gott namn. Att stå för kvalitet, utveckling och nyskapande på traditionens grund är en viktig konkurrensfaktor. Men kvalitetsmedvetande och estetisk fostran kommer inte av sig själv utan måste kopplas till konkreta erfarenheter. Det är angeläget att slöjden får samma omfattning i framtidens skola som den har idag.
I dagens samhälle förmedlas inte längre vardagskunskaper automatiskt i hemmet. Vardagen rymmer många triviala beslut, som är avgörande för överlevnad, produktivitet och livskvalitet. Ämnet hemkunskap har som övergripande målsättning att utbilda elever till kompetenta beslutsfattare i frågor som rör deras vardagsliv; miljö, privat ekonomi, resurshushållning, kost och hälsa, kulturmöten och jämställdhet. Hemkunskapen är teknikintensiv, ofta ganska avancerad vilket kan vara en hjälp att stimulera teknikintresset hos eleverna. I EG framhävs vikten av kunniga konsumenter och därmed en bra konsumentutbildning. Enligt vår uppfattning borde ämnet hemkunskap utökas och i varje fall behållas i nuvarande omfattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av de praktisk- estetiska ämnena i minst nuvarande omfattning i den nya läroplanen.
Stockholm den 26 januari 1993 Marianne Andersson (c) Birgitta Carlsson (c)