''Gå hem och läs historia'' sa en gång förre folkpartiledaren Gunnar Helén. Uppmaningen riktades då till en ung och radikal FPU-generation som enligt Helén inte hade tillräckliga kunskaper om den liberala historien.
Uppmaningen skulle i dag kunna riktas till hela den svenska befolkningen. Okunskap om såväl svensk som näraliggande internationell historia är ett allt oftare debatterat samhällsproblem. Historielöshet leder till rotlöshet och felaktiga föreställningar om det förgångna. Ett exempel är de senaste årens alltmer våldsamma firande av Karl XII:s dödsdag den 30 november. De ungdomar som med rasistiska motiv firar hjältekonungen på hans dödsdag vet mycket litet om denne kungs gärningar.
Historieundervisningen är redan i dag otillräcklig. Med läroplanskommitténs förslag riskerar den obligatoriska historieundervisningen att krympa än mer. Antalet samhällsorienterande timmar på högstadiet föreslås minska med ca en tredjedel (det nya ämnet teknik och miljö borträknat). En del av denna minskning drabbar då historieoch religionsundervisningen, vilket vore olyckligt.
Vi anser att historie- och religionsundervisningen minst bör bibehålla sitt nuvarande utrymme. Vi tror att en bra undervisning i dessa ämnen är viktig för både individen och samhället.
Att lära sig historien ger kunskaper också om nutiden. Utan historiska grundkunskaper blir samtiden svår att förstå. Sambanden försvinner.
Också demokratin kräver historisk kunskap. En bra historieundervisning kan fungera som vaccinering mot odemokratiska strömningar. Den som lärt sig om nazismens och kommunismens illgärningar kan ta avstånd från dessa tankar när de dyker upp i nya skepnader.
Men i dag finns i stället lika oroande som trovärdiga rapporter om att elever kan gå ut skolan utan att ens ha hört talas om andra världskriget eller förintelsen av judar och andra i nazisternas dödsläger -- och den nynazistiska lögnen att detta aldrig hänt har i flera fall förts ut på skoltid, vilket belysts i de senaste årens debatt kring den antisemitiska närradiosändaren Radio Islam. Utförlig -- och sakligt korrekt -- undervisning om dessa händelser måste vara obligatorisk både i grundskolan och gymnasieskolan och samma krav måste ställas på folkhögskolorna.
Också religionsundervisningen är av stor betydelse i dagens samhälle. Sverige är på väg att bli ett mångkulturellt samhälle där olika kulturer och religioner bryts mot varandra. Kunskap om andra religioner behövs för att vi ska förstå varandra bättre.
Självfallet behövs också religionsundervisningen för att vi ska förstå vårt eget kulturarv och veta var våra rötter finns.
Att dra ned på historie- och religionsundervisningen vore dumt eller med Kjell Espmarks ord ''ännu ett stort steg in i den nationella minnesförlusten''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om historie- och religionsämnenas ställning i årskurs 6--9,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk och korrekt undervisning i grundskola, gymnasieskola och folkhögskolor om andra världskriget och nazisternas folkmord.
Stockholm den 26 januari 1993 Lars Sundin (fp) Håkan Holmberg (fp)