I höstas startade i många kommuner den nya gymnasieskolan. Hösten 1993 kommer ytterligare kommuner att starta olika program. Successivt kommer gymnasieskolan att byggas ut i alla kommuner.
I den nya gymnasieskolan finns ett helt nytt nationellt program, som enbart delvis kan byggas upp utifrån tidigare erfarenheter. Det är programmet ''Barn och fritid''. På barnsidan finns tidigare långvariga utbildningserfarenheter från barnskötarutbildningar, men på fritidssidan är det mycket tunt med liknande erfarenheter. Fritidsinriktningen är betydligt bredare än den tidigare specialutbildningen till arbete på bad och idrottsplatser.
Situationen är bekymmersam både vad gäller läromedel och lärarfortbildning. Gymnasieprogrammet kan inte heller luta sig mot högskolans forsknings- och utvecklingsarbete. Trots många försök från forskare och politiker under 1980- talet att få universitet och högskolor att ta upp fritiden som utbildnings- och forskningsområde, har ingenting hänt.
Stor oro uttrycks nu av de lärare, som är inblandade i planering och genomförandet av det nya programmet. De är i stort sett helt lämnade åt sig själva att försöka läsa in sig på sin nya uppgift, söka litteratur och lägga upp helt nya kurser. Det finns forskare med specialkunskaper på området som kan vara till hjälp, men de är uppbundna av andra projekt och utbildningar. Resurser måste därför tas fram för att forskare skall kunna frigöras för att hjälpa till med lärarfortbildning och i läromedelsproduktionen.
I utbildningsdepartementets bilaga till budgetpropositionen skriver statsrådet Ask att hon vill ta initiativ till att ''belysa frågorna om hur lärarkåren i yrkesutbildningen i synnerhet och den nya gymnasieskolan i allmänhet skall kunna tillföras kvalificerad kompetens från universitetens forskningsutbildning och yrkesliv'' (prop. 1992/93:100 bil. 9, s. 10). Det är ett bra initiativ. Vi vill i det sammanhanget framhålla vikten av att barn- och fritidsprogrammet prioriteras. Det är betydligt svårare att bygga upp sådana kontakter inom ett område som helt saknar universitetsinstitutioner, än på områden där universiteten sedan länge har en etablerad verksamhet.
Inom Skolverkets ram finns också medel avsatta för läromedelsproduktion och lärarfortbildningar. Även här är det viktigt att prioritera barn- och fritidsprogrammet, som till skillnad från de övriga programmen startar från ett nolläge. I fjolårets proposition om lärarutbildning (prop. 1991/92:75 s. 35) framhålls ''att staten ansvarar, genom statens skolverk, för att det finns tillgång till fortbildning av hög kvalitet i alla delar av landet''. Frånsett en mycket övergripande introduktionskurs, som arrangerades under våren och sommaren 1992, har inget hänt på fortbildningsområdet inom barn- och fritidsområdet.
Det finns också rika internationella erfarenheter av utbildning inom det fritidsvetenskapliga området. Sverige ligger långt efter och har mycket att ta igen om vi även på barn- och fritidsprogrammets område skall kunna erbjuda ''Europas bästa skola''. I alla anglosachsiska länder kan man avlägga doktorsgrad i ämnet ''Fritidsvetenskap'' (Leisure Science). Denna möjlighet finns även i flera europeiska länder. Inom EG finns tre olika ERASMUS-program med fritidsvetenskapligt innehåll. En EG-anpassning av gymnasieskolans barn- och fritidsprogram skulle således kunna berika innehållet på ett påtagligt sätt och både stimulera och hjälpa lärarna att utveckla sin yrkeskompetens och skapa gedigna ämneskunskaper.
Den nya gymnasieskolan är tänkt som en etapp i ett livslångt lärande. På barnsidan finns möjligheter till högskoleutbildning till fritidspedagoger, förskollärare och socialpedagoger. Men sådana möjligheter saknas helt på fritidssidan. Den närmaste högskola som erbjuder en sådan utbildning ligger i holländska Tilburg. Där kan man f.ö. läsa till doktorsgrad i ''Vrijetijdskunde''.
Det är viktigt att utbilningsdepartement och skolverk snarast tar upp diskussioner med intresserade högskolor och universitet för att få till stånd en högskoleutbildning med fritidsvetenskaplig inriktning. En sådan bör finnas färdig att erbjudas den första färdiga kullen gymnasiestuderande hösten 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av barn- och fritidsprogrammet vad avser anslag till läromedelsproduktion, lärarfortbildning, internationalisering, kontakter mellan forskare och lärare/elever samt uppbyggandet av en högskoleutbildning med fritidsvetenskaplig inriktning.
Stockholm den 25 januari 1993 Maja Bäckström (s) Berit Oscarsson (s) Per Olof Håkansson (s) Johnny Ahlqvist (s) Bengt Silfverstrand (s)