Läroplanskommitténs betänkande SOU 1992:94 har varit ute på en bred remiss och till våren väntas en proposition med förslag om läroplanens utformning bl a för gymnasieskolan. Baskunskaperna för livet tillhör skolans mest grundläggande uppgifter, säger föredragande statsråd i budgetpropositionen. Det är lätt att instämma i denna grundsyn. Till dessa baskunskaper bör enligt vår mening även ämnesområdet kost--hälsa höra.
När eleverna uppnår gymnasieåldern börjar sambandet mellan kost, hälsa och den personliga ekonomin göra sig märkbar. Då är frågorna mer personliga och handlar exempelvis om egen bostad och egen matlagning. Det är först på gymnasial nivå som det är möjligt att fullt ut gå in på de näringsinriktade aspekterna på maten. Härför krävs grundläggande kunskaper i kemi, fysik, fysiologi med flera andra ämnen -- kunskaper som eleverna tidigare inte hunnit få i någon större utsträckning.
Förr hotades människan av epidemiska sjukdomar. Idag är hotet främst betingat av det egna livsmönstret. Ett alltför uppskruvat tempo, för lite rörelse och felaktig kost är vanor som behöver ändras radikalt för att motverka civilisationssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, högt blodtryck och vissa cancersjukdomar.
Av avgörande betydelse om man vill ändra utvecklingen är utbildningen. Att undervisa ungdomar i näringslära och praktisk matlagning är ett ännu oöverträffat sätt att påverka dem till att ändra sina felaktiga kostvanor. Hushållen har en central roll, inte enbart för den enskildes ekonomi utan också för hela samhällets resursanvändning och miljöpåverkan.
När nu läroplanen för gymnasieskolan ska fastställas är det vår uppfattning att det i någon av årskurserna på samtliga linjer måste finnas ett par obligatoriska veckotimmar avsatta för kost--hälsa-ämnet. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet kost--hälsa i gymnasieskolan
Stockholm den 26 januari 1993 Stina Gustavsson (c) Birger Andersson (c)