Sammanfattning
Ny demokrati anser att en lärlingsmodell som den tyska yrkesutbildningen, vilken har mycket gott anseende i Europa, snarast bör införas i Sverige.
Den nya lärlingsutbildningen skall vara en kombination av sådan yrkesutbildning som sker i ett företags regi, inom ramen för ett anställningsförhållande, samt studier av vissa ämnen. Lärlingsutbildningen får m a o ett delat huvudmannaskap, företagen respektive kommunerna. Lärlingarnas anställningsförhållanden under den tid de är i företagen är en fråga för parterna på arbetsmarknaden att komma överens om.
Bakgrund
Arbetsmarknaden är tuffare och Sveriges budgetunderskott är större än någonsin tidigare. Företagen vill gärna anställa ungdomar men dessa saknar erfarenhet och kan därför inte utföra samma arbete som äldre, erfaren personal. Ändå måste företagen betala nästan samma lön till dessa kategorier anställda. Genomsnittligt har t ex industriarbetare i 20-årsåldern bara ca 7 % lägre lön än vuxna arbetare. Det betyder att ungdomar inte kompenserar sin mer begränsade arbetserfarenhet med låga löneanspråk. De får inte heller möjlighet till en löneutveckling, som sporrar dem att vidareutveckla sin kompetens. Det står också klart att många ungdomar själva reagerar mot detta och ser det som en självklarhet att lönen borde vara mer differentierad.
För att bl a ge ungdomar en rimlig chans att komma in och skaffa sig en verkligt meningsfull arbetslivserfarenhet behövs en ny lärlingsutbildning.
Ett annat viktigt skäl för detta är att Sverige med hänsyn till den internationella konkurrensen måste skapa bättre förutsättningar för att hänga med och helst ligga före i den tekniska utvecklingen samt att se till att det finns en åldersmässigt fördelad, kvalificerad arbetskraft.
Lärlingsutbildning kan också bidra till återväxten inom smala yrkesområden.
Det tyska lärlingssystemet
Fr o m tionde årskursen (18 år) måste elever som inte går i gymnasiet istället gå i yrkesskola, åtminstone på deltid. Ungdomarna måste själva skaffa en lärlingsplats. Sådana finns överallt. Stora företag som BMW och Siemens har egna stora lärlingsverkstäder, såsom f ö svenska storföretag tidigare hade. Men även mindre företag, t ex slakteributiker, bankkontor och skomakare tar emot lärlingar.
När en ungdom funnit en lärlingsplats, upprättas ett kontrakt mellan arbetsgivaren och lärlingen. Detta kontrakt ger lärlingen rätt -- men också skyldighet -- till plats i yrkesskola. Utbildningen sker parallellt med yrkesträning eller anställning. Den pågår minst tre år. Där går bl a elever som genomgår inledande yrkesträning samt elever som lämnat högstadiet. Läsåret 1988--89 gick 1,6 miljoner elever i yrkesskola. I yrkesskolan skall eleven på deltid få en allmän och yrkesinriktad utbildning med speciell inriktning på yrkesträning. Ca 40 % av undervisningen avser allmänna ämnen som modersmål, samhälls- och socialkunskap, ekonomi, religion och sport.
I det tyska systemet finns tre aktörer: företaget som utbildar lärlingen under 3--4 veckodagar (alternativt 3--4 veckor), skolan som bidrar med den teoretiska undervisningen 1--2 dagar per vecka (alternativt 1--2 veckor), samt som tredje part Handelskammare (alternativt Hantverkskammare och Industrikammare).
Kursplaner läggs gemensamt upp av federala och delstatsmyndigheter. Yrkesutbildningen regleras genom en federal lag. Det är m a o centralt fastställda kursplaner som omfattar både den undervisning som ges i yrkesskolan och den som ges på företaget. Därigenom garanteras att exempelvis en metallarbetarlärling hos BMW får samma utbildning som en hos Siemens.
Det första grundläggande yrkesskoleåret väljer eleverna en av 13 utbildningslinjer (byggnadsindustri, el, affärsadministration etc). Under utbildningstiden grenas yrkesutbildningen ut till ungefär 380 erkända yrkeskarriärer.
Det är inför Handelskammaren som lärlingarna avlägger sina slutprov, för att få utbildningen godkänd. Handelskammaren har således fått en statlig funktion. Lärlingsprovet pågår i tre dagar och omfattar både praktiska och teoretiska, skriftliga och muntliga prov. Betygen är desamma som i det övriga tyska skolsystemet: en sexgradig sifferskala där 1 är högsta betyg och 6 är underkänt. För att godkännas får eleven inte heller ha mer än en femma.
Från företagen finns detaljerade anvisningar beträffande vilka avdelningar och ämnesområden lärlingen skall gå igenom under den 2- alternativt 3-åriga lärlingsutbildningen. (Tiden varierar beroende på tidigare skolgång.)
På varje företag skall det finnas en utbildningsansvarig person. Under utbildningen erhåller lärlingen lön, första året ca 1800 kronor i månaden, andra året ca 2500 och tredje året ca 3000 kronor i månaden. Lärlingslönerna varierar starkt mellan olika branscher och även mellan olika delstater.
Företagen får inget ekonomiskt bidrag från samhället för lärlingsverksamheten.
Efter slutförd skolgång erhåller eleverna ett examensbevis som också kvalificerar innehavaren till att antas till högre yrkesutbildning, exempelvis s k Berufsaufbauschule (påbyggnadskurs), som efter 3 år ger behörighet till tekniskt universitet.
Elever med realexamen kan gå till Fachgymnasium (3- årigt tekniskt gymnasium) eller till Fachoberschule (2-årig teknisk skola) och därifrån till Fachhochschule.
Det finns alltså inga återvändsgränder i det tyska skolsystemet. Vilken skola en elev än har valt kan han/hon alltid fortsätta till en högre utbildning.
Fördelar med ett system som det tyska
Ungdomar ges en chans att komma in på den tuffa arbetsmarknaden och att skaffa sig en gedigen yrkesutbildning som gör att de blir attraktiva på arbetsmarknaden.
Huvudsyftet med utbildningen är att förmedla gedigna kunskaper på arbetsplatsen för att erhålla kompetent och yrkeskunnig personal till en rimlig kostnad.
Lärlingarna kommer på ett naturligt sätt i direkt kontakt med en arbetsplats med allt vad det innebär av datamaskiner, fax etc. samt social skolning i samvaron med arbetskamrater och kunder. Lärlingarna växer in i de normer och arbetsvillkor som finns på våra arbetsplatser.
Kopplingen skola och företag är unik. Eleverna blir oftast bättre motiverade, då de som lärlingar kan konstatera att skolkunskaperna kan appliceras ute i företagen.
Lönen innebär att krav kan ställas på lärlingarna i både företag och skola; även om beloppet är litet, vill man inte mista det.
Lärlingarna har ett anställningskontrakt och tillhör den ordinarie personalen. Det ligger i företagets intresse att lärlingarna sköter sitt arbete och så småningom blir godkända i slutprovet.
Näringslivet anställer, utbildar och avlönar lärlingar på villkor som arbetsmarknadens parter enas om. Staten bestämmer i grova drag vad utbildningen ska innehålla, men tar bara ansvar för skolundervisningen, ett par dagar per vecka (alternativt ett per veckor per månad).
Sverige har små skolor med dålig ekonomi. Utan lärlingsutbildning är risken stor för att vi inte hänger med i den tekniska utvecklingen.
Ett sorts kontroll och sanktionssystem gentemot företagen finns genom att de måste uppfylla vissa normer. De som inte gör det, förlorar rätten att anställa lärlingar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning med syfte att förutsättningslöst utreda förutsättningarna för att införa ett nytt lärlingssystem i Sverige.
Stockholm den 20 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Robert Jousma (nyd)