Förra regeringen tillsatte en kommitté med uppgift att ge förslag till ny läroplan. I och med regeringsskiftet fick läroplanskommittén nya direktiv. I dessa direktiv hette det att läroplanskommittén skulle pröva om man kunde föra över vissa av de idag obligatoriska ämnena inom ramen för elevernas fria val. Det framkom att man med vissa ämnen avsåg hemkunskap, bild och barnkunskap. Tack vare motioner från bl.a. centerpartiet kunde detta stoppas och dessa ämnen kommer alltfort att vara obligatoriska.
Under hösten har Läroplanskommitténs förslag, SOU 1992:94 Skola för bildning, remissbehandlats. Regeringen bereder för tillfället frågan och ämnar senare under våren underställa riksdagen förslag till ny läroplan, kursplan och timplan.
Centern har alltid verkat för en skola som ser till helheten. En skola som alltför ensidigt prioriterar teoretiska ämnen riskerar att mista den balans som erfordras mellan praktiska och teoretiska ämnen för att inlärning och förståelse skall bli bestående. De praktiska och estetiska ämnena är här av stor vikt.
Ämnet idrott har i Sverige en lång tradition. Ämnets karaktär har förändrats över tiden och föreslås i läroplanskommitténs förslag mer fokusera hälsodelen. Om de högt ställda målen, som framkommer i förslaget till kursplan för ämnet Lek, idrott och hälsa, skall förverkligas krävs fler timmar än de i timplanen föreslagna. Med andra ord rimmar ansatserna i kursplanen och antalet timmar enligt timplaneförslaget illa.
I debatten framkommer ofta att ämnet idrott kan bantas då många ungdomar är aktiva inom idrottsrörelsen och där får sina behov av rörelse och motion tillgodosedda. Låt oss mot detta anföra några invändningar. Påståendet att många ungdomar är aktiva inom idrottsrörelsen är rätt i så måtto att idrottsrörelsen engagerar många ungdomar, ca två tredjedelar av pojkarna och hälften av flickorna är aktiva medlemmar i idrottsföreningar. Idrotten är m a o Sveriges största folkrörelse. Vad som däremot glöms bort i debatten är att antalet ungdomar som inte deltar i idrottsaktiviteter under sin fritid ökar. Den s.k. spontanidrotten, dvs den idrottsaktivitet som äger rum utanför den organiserade idrotten, har minskat markant under senare tid. Man kan konstatera att antalet aktiva föreningsmedlemmar ökat under de senaste decennierna. Samtidigt har de som ägnar sig åt spontan idrottslig verksamhet minskat. Totalt sett innebär detta att andelen fysiskt inaktiva har ökat. Detta för med sig problem som riskerar att öka om den obligatoriska undervisningen i idrott minskar. De fysiskt inaktiva eleverna är troligen ej heller de som kommer att välja lek, idrott och hälsa som tillval. Som framgår av tillgänglig statistik är hälften av flickorna ej medlemmar av idrottsföreningar, så även ur ett jämställdhetsperspektiv är det framför allt flickor som drabbas av nedskärningar i ämnet.
Skolan skall medverka till att goda och sunda levnadsvanor grundläggs genom att lära ut och förankra positiva livsstilar. Vi vet att goda och sunda vanor grundläggs under tidiga år. Att tidigt grundlägga en sund livsstil ökar sannolikheten för att ungdomarna bevarar denna längre fram i livet. Detta innebär ett ansvar för skolan att bibringa eleverna kunskap om bl.a. kroppens funktion, personlig hälsovård, betydelsen av näringsriktig kost samt betydelsen av allsidig och regelbunden fysisk aktivitet. Det är väl dokumenterat att fysisk inaktivitet medför negativa fysiska och psykosociala effekter. Sjukdomar och skador som är relaterade till fysisk inaktivitet ökar hela tiden. För att förebygga och behandla många sjukdomstillstånd är fysisk aktivitet viktig. Den har även betydelse för barnets självuppfattning och självförtroende, vilket inte är minst viktigt.
I Sverige har vi idag ett stort ohälsotal. Detta kostar samhället årligen miljardbelopp. Vår mening är att ohälsotalet skulle kunna sänkas genom förebyggande verksamhet. Här spelar naturligtvis flera faktorer in. En viktig komponent är utan allt tvivel att hos barn och ungdomar grundlägga en sund livsstil med regelbunden motion och fysisk aktivitet. Idrottsämnets huvuduppgift är att få alla elever intresserade att sköta sin kropp och hälsa samt skapa ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.
I ett förebyggande hälsoarbete med inriktning på att få ned ohälsotalet är idrottsundervisning ovärderligt, inte minst med tanke på ökningen av belastningsskador, förslitningsskador, långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar.
Man bör även skilja på skolämnet idrott och den frivilliga föreningsidrotten. Föreningsidrotten och skolan har helt olika mål för sin verksamhet. Samhället måste via skolan ta ett huvudansvar för att alla barn och ungdomar ges en god fysisk fostran. Detta varken kan eller bör falla på den frivilliga föreningsidrottens ansvar. Föreningsidrotten bör betraktas som ett värdefullt komplement till det övergripande ansvar samhället måste ta via det obligatoriska och frivilliga skolväsendet.
I Läroplanskommitténs förslag poängteras hälsoaspekten i ämnet Lek, idrott och hälsa. Vi delar kommitténs uppfattning om att starkare betona hälsoaspekten i idrottsämnet. Men vi anser att när man satt ihop timplanen har man dragit felaktiga slutsatser. Skolämnet lek, idrott och hälsa är viktigt och har framgent en fortsatt viktig funktion i skolan. Detta bör komma till uttryck i fler timmar än vad som föreslås i Läroplanskommitténs förslag, SOU 1992:94 Skola för bildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet timmar i ämnet lek, idrott och hälsa.
Stockholm den 25 januari 1993 Birger Andersson (c) Lennart Brunander (c)