I förslaget till ny läroplan för grundskolan aviseras en kraftig nedskärning av ett antal praktiskt-estetiska ämnen. Timmarna skall istället användas dels till respektive skolas profilering, dels till elevernas fria val.
Läroplansförslaget skiljer sig mot dagens skola i kunskapssyn och hur man tar in kunskaper. Forskare hävdar idag att för att tillgodogöra oss kunskaper och kunna använda dessa i praktiken krävs också att vi praktiskt tillämpar det inhämtade kunskapsstoffet och att vi stimulerar båda hjärnhalvorna. I de olika s.k. praktiska ämnena tillämpar eleverna också kunskaper i t.ex. matematik, svenska och språk.
Grundskolans timplan enligt förslaget medför däremot en stark teoretisering av en redan mycket teoretisk skola. Detta kommer att missgynna de svagare och mindre studiebegåvade eleverna och fjärmar från målsättningen en skola för alla.
Vi saknar resonemang om hur skolan ska ge eleverna en handlingsberedskap i sin roll som konsumenter. I perspektivet av ett alltmer enat Europa och en alltmer internationellt beroende ekonomi är det av stor vikt att eleverna ges beredskap att handskas med det varuflöde de kommer att exponeras för i sin vardag och att de lär sig förstå det ekonomiska spelet och hur det kan påverka deras egna liv. Vi vill ha en förstärkt hemkunskap respektive konsumentkunskap i skolan.
Det är idag betydligt svårare att vara konsument än tidigare. Att ta del av ett allt större internationellt utbud ställer fler och nya krav på konsumenten för att kunna göra ett bra val. Valfrihet kräver insikt och kunskap. Samtidigt anser sig kommunerna behöva skära ner på samhällets service och tjänster till konsumenterna. Konsumentvägledarnas goda arbete tas inte längre tillvara. Att i denna situation också dra ner på de ämnen i skolan där eleverna lär sig konsumentkunskap ter sig närmast oansvarigt.
Samtliga praktiskt-estetiska ämnen samt idrott och hemkunskap har fått mindre utrymme i läroplansförslaget. Därtill kommer att friluftsverksamheten på 151 timmar skall belasta det ämne i vilket det utgör en tillämpning. Av naturliga skäl kommer detta att beröra idrottsämnet. För att anamma en livsstil där fysisk aktivitet utgör ett naturligt inslag krävs kunskaper om aktivitetens betydelse och konsekvenser i sådana mått att 50 minuter per vecka kommer att innebära ett allvarligt hot mot barnens och ungdomarnas framtida hälsotillstånd.
Svenska, språk och matematik har fått större utrymme i timplanen. Det medför en teoretisering av en redan mycket teoretiskt inriktad skola, vilket vi finner klart negativt och beklagansvärt.
I betänkandet finns på olika ställen skrivningar, som förordar en blandning av teori och praktik, att använda hjärnan och barnens behov av att få röra på sig, använda sina olika sinnen osv. Dessutom påpekas, att barnens idrottsaktiviteter på fritiden har minskat, barn rör sig allt mindre idag, vilket kommer att få konsekvenser för folkhälsan längre fram.
Den ökade teoretiseringen är därför motsägelsefull. En mer balanserad timfördelning gynnar inhämtandet av kunskap bättre. Vi förordar därför en omfördelning av timmar till ämnena bild, musik, slöjd, idrott och hemkunskap. Vi vill också ha ett större utrymme för orientering om utbildning och arbetsliv.
Därför måste timmar tas dels från den del som avsatts till kommunens egen planering och profilering av skolan och dels från elevens fria val.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ny läroplan för grundskolan.
Stockholm den 21 januari 1993 Marianne Carlström (s) Lisbet Calner (s) Monica Widnemark (s) Hans Gustafsson (s) Sverre Palm (s) Bengt Kronblad (s) Leif Marklund (s)