Läroplanskommitténs förslag diskuteras livligt av alla intressenter. Alla ''slåss'' för just sitt särintresse. Detta är naturligt och i grunden positivt.
I förslaget är enligt min och många andras mening de mera praktiskt och fysiskt betingade ämnena allt för mycket beskurna till förmån för de teoretiska.
Jag har full förståelse för att det kan finnas skäl att utöka antalet teoretiska timmar och att timmarna måste tas någonstans. Samtidigt måste detta noga vägas mot elevernas behov av fysiska och skapande aktiviteter. Dels i förebyggande syfte för att motverka allt stillasittande som i långt större grad idag än förr är för handen -- inte bara på skolbänken utan också genom allt TV- och videotittande --, dels också vad gäller vikten av att utveckla kreativiteten hos barnen, när det gäller praktiska utföranden med händerna. Ett allt för stort åsidosättande av dessa delar i ett barns utveckling kan få negativa följder för barnens framtida levnadsmönster, hälsa och välstånd.
De ämnen som jag därför särskilt vill framhålla det som viktigt att inte reducera antalet timmar för i någon nämnvärd utsträckning är slöjd och det som förr benämndes gymnastik med lek och idrott. Med den motivering som jag ovan framfört om nödvändigheten av rikligt med fysiska aktiviteter i skolan, för kreativitetsutveckling och god framtida hälsa, är det synnerligen önskvärt att dessa båda ämnen även framdeles tilldelas ett tillräckligt antal veckotimmar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande vikten av tillräckligt antal veckotimmar i ämnena ''slöjd'' och ''lek, idrott och hälsa''.
Stockholm den 25 januari 1993 Kjell Eldensjö (kds)