Svensklärare i gymnasieskolan är bekymrade över att elever som behöver svenska som andraspråk själva nekar delta. I dag har gymnasieskolan skyldighet att anordna svenska som andraspråk för dem som behöver det och som själva önska delta. Undervisningen kan enligt förordningen anordnas i tre fall: dels som individuellt val, dels i utbyte mot ämnet svenska om elevens kunskaper i svenska språket är så bristfälliga att han inte kan följa undervisningen på ett tillfredsställande sätt och dels i form av utökad studiekurs.
Problemet är att i vissa skolor har ämnet svenska som andraspråk så dålig status att elever inte vill delta i undervisningen även om de skulle behöva det.
Gymnasieskolan är en frivillig skolform. Skolan har skyldighet att anordna svenska som andraspråk om det bedöms att elever har behov av det. Men elever är inte skyldiga att delta. Hittills har heller inte skolan kunnat tvinga någon som inte vill.
Jag menar att om en lärare i svenska har bedömt att elevens kunskaper i svenska inte räcker för att följa undervisningen och rekommenderar svenska som andraspråk så måste läraren också ha medel att se till att eleven deltar.
Alternativet är att man tar bort gymnasieskolans skyldighet att anordna sådan undervisning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska som andraspråk i gymnasieskolan.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Rosén (fp)