Hemspråksundervisning är den undervisning som ges till elever som inte talar svenska i hemmet och har ett annat modersmål. Tanken med hemspråksundervisningen är att barn med ett annat modersmål än svenska själva skall kunna välja i vilken utsträckning de vill behålla sin ursprungliga identitet. Hemspråksundervisningen har varit föremål för kraftig debatt under senare år. Men mycket har också hänt inom verksamheten under senare tid.
År 1991 beslutade riksdagen om vissa organisatoriska förändringar av hemspråksundervisningen. Svenska kommunförbundet är en av de instanser som kartlagt invandrarundervisningen i grundskolan genom en enkät till kommunerna våren 1992. Avsikten var att kartlägga förändringar vad gäller ekonomiska ramar, resursutnyttjande, inriktning och organisation mellan läsåret 1990/91 och 1991/92. Av Kommunförbundets redovisning framgår att 65 % av de 279 kommunerna som besvarat enkäten uppger att de till följd av minskad resurstilldelning ökat gruppstorleken inom hemspråksundervisningen. I genomsnitt var den 3,5 elever per grupp. Antalet elever som fick hemspråksundervisning minskade med 8 % av det tidigare elevantalet. Med 67 % av lärarveckotimmarna läsåret 1990/91 har undervisning ordnats för 61 300 elever, vilket motsvarar 92 % av de 66 900 elever som fick hemspråksundervisning det året.
Läroplanskommittén har i sitt betänkande behandlat hemspråksämnets ställning och bl.a föreslagit att ämnet skall kunna väljas inom ramen för den tid som föreslås för elevernas personliga val och som B-språk.
Det är viktigt att hemspråksundervisningen är effektiv och att en fortlöpande utvärdering av verksamheten görs. Hemspråksundervisningen skall endast ges till elever som har språket som modersmål och talar det dagligen i sitt hem. Hemspråksundervisningen får inte heller tränga undan undervisningen av svenskan. Målet måste vara att alla lär sig svenska så fort som möjligt.
Centrala studieplaner bör utformas för hemspråksundervisningen, och centralt utformade standardprov bör införas så att hemspråksundervisningen blir likartad i hela landet och betygen likvärdiga. Gruppstorleken bör minst vara 4--5 elever. Är elevunderlaget eller lärartillgången för liten, bör t.ex. sommarläger kunna ordnas där elever från ett större upptagningsområde kan delta. Det bör också övervägas om invandrarnas egna organisationer med ett visst stöd skulle kunna ta över delar av hemspråksundervisningen.
För barn som har anknytning till ett annat språk, men saknar fullgoda kunskaper i språket som talspråk, samt för andra elever med ett intresse bör det bli möjligt att erbjuda de vanligaste hemspråken som B-språk i framtiden. Det bör därför skapas en speciell behörighet och utbildning, som vana och välutbildade hemspråkslärare med goda kunskaper i svenska kan söka, för att få rätt att undervisa i sitt modersmål som främmande språk. Detta skulle vara mer effektivt än att utbilda nya svenska språklärare i samband med ett vidgat B-språksval.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hemspråksundervisningen.
Stockholm den 25 januari 1993 Karl-Göran Biörsmark (fp) Karin Pilsäter (fp) Ulla Orring (fp) Erling Bager (fp) Isa Halvarsson (fp) Lars Sundin (fp)