Att sambanden mellan kost och hälsa är stora är väl känt.Vi vet att den nuvarande svenska folkkosten är en bidragande orsak till flera av våra folksjukdomar.Vi vet idag hur en hälsoriktig kost skall se ut.Vi vet att bristen på kostkunskap hos unga såväl som hos äldre är ett av hindren till koständringar hos befolkningen.Vi vet vägarna till kostförändring.
I jordbrukssamhället dominerade de akuta infektionssjukdomarna, medan idag de kroniska sjukdomarna utgör den vanligaste orsaken till ohälsa.
I dag utgör cancer och hjärt- och kärlsjukdomar det stora folkhälsoproblemet. Drygt hälften av alla dödsfall i Sverige hänförs till hjärt-kärlsjukdomar och vart femte dödsfall orsakas av cancer.
Man räknar med att rökning och förhöjda blodfetter, som kostrelaterade, är några av de viktigaste faktorerna som påverkar riskmönstret i hjärt-kärlsjukdomar.
Studier visar att kostförändringar kanske är viktigare än att sluta röka. 38 procent av hjärtinfarkterna kan tillskrivas högt blodkolesterol, som varierar med kosten. Genom förändringar av rök- och kostvanor räknar man med en möjlighet att halvera sjukligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.
Cancersjukdomar blir allt vanligare och om ingenting händer som bryter trenden kommer var tredje i dag levande svensk att drabbas av cancer. Av barnen som föds i år och fram till år 2050 kommer med nuvarande trender mer än vartannat att drabbas av cancer. Cancerkommittén uppskattar antalet cancerfall orsakade av kostfaktorer till ca 30 procent per år. Siffran för tobaksrelaterade cancerfall är ca 15 procent.
Med oförändrade kostvanor är det sannolikt att vi får allt fler som insjuknar i de kostrelaterade tumörformerna. Om vi ändrar kostvanor är det troligt att vi kan nå upp till WHO- målet -- en tjugofemprocentig reduktion av tumörer fram till år 2000.
Hög fettkonsumtion och lågt fiberintag är de kostfaktorer som anses ha störst betydelse för uppkomsten av såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar.
Detta kostmönster ökar också risken för högt blodtryck, åldersdiabetes och övervikt. Omkring 40 procent av svenska folket är idag överviktiga. Övervikt i sig ökar risken för förslitningsskador på skelettet.
För att bryta utvecklingen för de kostrelaterade sjukdomarna måste alla goda krafter samverka. När det gäller barns och ungdomars hälsobeteende påverkas det av familjen, kamratkretsen, massmedia och av skolan. Skolan har fördelen att den når alla barn och ungdomar på ett samlat sätt med hälsobudskap.
Målsättningen är att de unga aldrig börjar röka, att de lär sig äta en fett- och saltfattig men fiberrik kost och dessutom ökar den fysiska aktiviteten. Via skoleleverna har det också visat sig att det finns goda möjligheter att nå och engagera deras föräldrar i hälsofrågor.
Det slutliga målet måste vara att alla elever får kunskaper och attityder så att de får möjlighet att göra de hälsosamma valen när de äter sin lunch, när de handlar, när de tillagar och när de vid matbordet väljer sin mat.
Här spelar ämnet hemkunskap en nyckelroll. För att grundlägga goda kostvanor och åstadkomma bestående attitydförändringar är det av väsentlig betydelse att börja hälsofostran vid tidig levnadsålder och kontinuerligt fortsätta till och förbi pubertetsåren. För att befästa ett sunt beteende är det också av största vikt att kunskaperna inte endast är teoretiska utan också tillämpas i praktisk handling. Hemkunskap måste därför finnas på grundskolans samtliga stadier och tid måste finnas för praktiska övningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ämnet hemkunskap i grundskolan.
Stockholm den 21 januari 1993 Inger René (m) Inga Berggren (m) Gustaf von Essen (m)