Genom bland annat massmedias försorg både hör och ser vi hur våldet blir allt grövre och råare -- och hur det kryper ned i åldrarna. Mobbning blir till ren misshandel. Flera fall har nu anmälts till polis och går till domstol. I förra veckan anmäldes ett par 16-åriga flickor. Att ta till våld är i dag vanligt bland alltför många barn och ungdomar.
När vi moderater uttrycker vår oro över tillståndet i våra skolor, har vi inte endast avsett sämre kunskaper än vad världens mest påkostade skola egentligen skulle kunna ha gett sina elever. Vår oro har även gällt den allt hårdare mobbningen. Vår oro har gällt alla oroliga, okoncentrerade elever, som utövar våld mot varandra och ibland även mot lärare eller annan i skolan verksam personal. Vi har sett och hört talas om meningslös förstörelse och destruktiva beteenden, trots att skolans personal fört en ständig kamp för att bryta den negativa trenden.
Nu har man genom utredningar kunnat fastlägga att många av de anlagda bränder, som ökat i omfattning, är anlagda av ungdomar. En förfärande utveckling. Många elever -- framför allt i storstadsområdena -- skolkar helt enkelt från skolan. I den anonyma storstaden är det lättare att ''hålla sig undan''. Vi har kunnat läsa i pressen om hur lärare blivit attackerade och slagna -- det har till och med förekommit knivskärning -- av våldsamma elever. Kvinnliga lärare har berättat hur de utsatts för råa, verbala hotelser utan att egentligen ha någon som helst möjlighet att kunna försvara sig eller ge någon disciplinär reaktion av betydelse.
När vi nu äntligen får en stor översyn av skolan och hela skolans verksamhet -- bland annat genom nya läroplaner och ett annat betygssystem, anser vi tiden vara mogen att återinföra betygen i såväl uppförande som ordning. I dag finns inga direkta medel att kunna klargöra för en elev att uppträdandet eller slarvet och oordningen inte kan tolereras. Det enda man kan göra är att tala med eleven. Men något starkt motiv för eleven att bryta sitt mönster finns inte i dagens skola.
Många elever slarvar dessutom med tider, det är oftast samma elever som gång på gång kommer för sent till sina lektioner. De kommer dessutom ofta utan de tillbehör, som behövs på de flesta lektioner, såsom penna, papper, böcker etc. Detta beteende skapar oro och tidsspillan och är mycket störande för alla.
Vi anser att betyg i ordning och uppförande skulle vara av största betydelse just för många av dessa oroliga elever. Det skulle även vara ett stöd för så kallade svagpresterande elever genom att det skulle bidra till att skapa lugn och ro på lektionerna. De ideliga avbrotten för att leta efter saker eller låna saker drar med sig oro. De svagpresterande eleverna är i stort behov av lugn för att kunna tillgodogöra sig undervisningen.
Det är visserligen klart utsagt att dåligt uppförande eller slarv och oordning inte skall inverka på kunskapsbetygen, något som de flesta lärare är medvetna om och försöker hålla i sär. Men ofta -- då det står och väger -- får ändå eleven det lägre betyget ''eftersom han/hon varit frånvarande ganska mycket, ofta kommit för sent till lektionerna, kanske missat delar av undervisningen etc''.
Genom att sätta betyg i ordning och uppförande kan man direkt visa en elev att man inte tolererar beteendet. Dessutom kan eleven mycket enkelt -- genom att helt enkelt bryta det dåliga mönstret -- få ett bra betyg i ordning och uppförande. Det krävs inga svåra läxor eller hårdplugg, det krävs bara att man sköter sig på ett sätt som är acceptabelt för alla. Det skulle vara ett stöd för många elever, eftersom det genast ger utslag i form av bättre betyg. Dessa betyg sätts dessutom av alla i klassen undervisande lärare och det skulle helt ta bort misstanken om att kunskapsbetygen kunde påverkas av slarv eller dåligt uppförande.
För alla de elever ''som lätt hänger med'' på skolk eller på annat dåligt uppförande, för dem som har svårt att säga nej, skulle dessa betyg även vara ett stöd eftersom eleven skulle få ett skäl att kunna stå emot frestelser. De flesta respekterar att någon vill skaffa sig ett gott betyg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betyg i ordning och uppförande inom grund- och gymnasieskolan.
Stockholm den 25 januari 1993 Birgit Henriksson (m) Ingvar Eriksson (m)