I de flesta länder har utbildningspolitiken under senare år hamnat i blickpunkten för den politiska debatten som aldrig förr. Skälet till detta är en allt mer spridd insikt om utbildningens stora betydelse för möjligheterna att nå andra mål än utbildningspolitiska och framför allt det så tydligt påvisade sambandet mellan standarden på ett lands utbildningsväsende och landets möjligheter att utveckla sitt ekonomiska välstånd.
Utbildning och forskning utgör ett lands intellektuella infrastruktur, utan vilken inget välstånd är möjligt. Utbildning och forskning är därtill samhällets kulturhärd. Sambandet mellan utbildning och ekonomisk tillväxt stärks av den teknologiska omvandlingen. Det som ofta kallas omvandlingen från industrisamhälle till kunskapssamhälle syftar inte på att industriproduktionen spelat ut sin roll; tvärtom kommer tillverkningsindustrin även i framtiden att vara en bas för Sveriges välstånd. I stället handlar det om en förändring av förutsättningar i den meningen att råvaror och kapital får en relativt sett mindre betydelse, medan betydelsen av människans egna tillgångar -- kunskap, forskning och kompetens -- relativt sett ökar.
Insikten av utbildningens betydelse innebär också att ökad uppmärksamhet måste riktas mot brister i utbildningsväsendets förmåga att tillgodose framtidens behov.
Därför är det viktigt att så många som möjligt av varje årskull genomgår gymnasiet. I skrivelsen påpekar revisorerna att 90 procent av ungdomarna i varje årskull påbörjar en gymnasieutbildning. Men det är 20 procent av varje årskull, motsvarande omkring 20 000 ungdomar, som inte erhåller fullständig gymnasieutbildning bland annat beroende på studieavbrott. Det är utomordentligt allvarligt att endast 80 procent av varje årskull fullföljer sina gymnasiestudier.
Denna utveckling måste långsiktigt brytas, och man måste se till att förutsättningar skapas så att ett betydligt större antal elever kan fullfölja sina studier och genomgå hela gymnasieskolan. Detta av två mycket viktiga skäl. För det första kommer det i framtidens arbetsliv att ställas allt högre krav på såväl språkkunskap som på matematiska kunskaper genom den ökande internationaliseringen. För det andra vet vi i dag att många av våra konkurrenter i genomsnitt har en högre andel elever, som såväl påbörjar som avslutar sina gymnasiestudier.
En kursutformad gymnasieskola löser en del av våra problem med alltför stora avgångar innan studierna slutförts. Vi vet att det främst är de som börjat på andra eller tredjehandsvalslinjerna, som har de största avgångarna. Det är dock av största vikt att åtgärder vidtas för att komma tillrätta med detta ökande problem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder med syfte att på sikt minska antalet studieavbrott på gymnasieskolorna.
Stockholm den 25 januari 1993 Birgit Henriksson (m)