Det saknas i dag i stort sett reella möjligheter för vuxensynskadade att få lära sig punktskrift. De möjligheter som står till buds är studiecirklar, SRF Rehab, AMI-S/syn, folkhögskolekurser och syncentralerna. Ingen av dessa möjligheter ger en ordentlig utbildning.
Studiecirklarna finns långt ifrån överallt och de som finns är för långsamma. SFR Rehabs kurser är för korta och alltför få vuxensynskadade ges möjlighet att delta i kurserna. AMI-S/syn har inte längre ansvar för grundrehabilitering. Folkhögskolekurserna har bara som ambition att skapa intresse hos den enskilde att lära sig punktskrift. Syncentralerna har otillräckliga resurser för undervisning i punktskrift.
Konsekvensen har blivit att många vuxensynskadade inte längre får lära sig punktskrift som är det enda skriftspråket för blinda. För att få punktskriftsundervisningen att fungera i framtiden vore det lämpligt att också lägga ett ansvar på den kommunala vuxenutbildningen.
Det är precis lika nödvändigt och viktigt för synskadade att kunna läsa punktskrift som för den som ser att kunna läsa och skriva. Det är ofta en förutsättning för annan undervisning eller för möjligheten att få ett arbete. Därför borde det vara en självklar uppgift för vuxenutbildningen att ta ansvar för punktskriftsundervisningen. Skolverket bör snarast ges ett uppdrag att skapa förutsättningar för en sådan utbildning inom ramen för den grundläggande vuxenutbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av punktskriftsundervisning inom den grundläggande vuxenutbildningen.
Stockholm den 25 januari 1993 Jan Andersson (s) Börje Nilsson (s)