Högre förvaltningsutbildning på mastersnivå
Sedan ett par år pågår försök i statsförvaltningen med ett antal högre utbildningar på mastersnivå. De tre utbildningar som avslutas före sommaren 1993 behandlar ''Strategiskt personalarbete och kompetensutveckling'', ''Förvaltningspolitik och förnyelse'' och ''Internationellt förvaltningssamarbete och förhandling''. Den fjärde utbildningen ''Ekonomisk styrning'' har nyligen startat. Runt 80-talet anställda vid myndigheter, verk och departement deltar i utbildningarna.
Initiativet till utbildningarna togs av regeringskansliet under den socialdemokratiska regeringen. Avsikten var att få till stånd kvalificerad kunskapsutveckling på strategiskt viktiga områden. Viktiga områden är bl.a. att få till stånd strukturförändringar samt höga statliga verksamheters effektivitet och kvalitet.
De pågående utbildningarna utvärderas successivt. Både deltagare och myndighetsföreträdare anser att utbildningarna är värdefulla för verksamheterna. Även de inblandade universiteten (Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Uppsala och Handelshögskolan) anser att utbytet för dem är utvecklande, både genom mötet med kvalificerade elever och genom samarbetet mellan universiteten.
Nu är en fortsättning på denna goda start för kunskapsutbyte mellan universitet och förvaltning i riskzonen. Ingen tycks längre känna ansvar för att den investering som staten här har gjort skall ge fortsatt avkastning.
Strategisk förvaltningskompetens av detta slag är, som vi ser det, inte något som parterna bör bestämma om. Snarare är det en fråga mellan ägaren/ regeringen och myndigheterna. Universiteten söker en samordnad ''motpart'' för en ny utbildningsomgång. En ordinär myndighet har inte förutsättningar att på egen hand upphandla 20 utbildningsplatser på sådana här utbildningar, hur betydelsefullt området än är. En fortsättning måste finansieras. Även om deltagarnas myndigheter bidrar kommer en del centralt avsatta medel att behövas. Vi menar att regeringen måste underlätta en fortsättning så att dessa utbildningar kan fortsätta på nuvarande tema eller andra som bedöms viktiga.
Regeringskansliet bör omgående ta upp diskussioner med berörda universitet och myndigheter för att en fortsättning skall komma till stånd. Dessutom bör särskilda medel reserveras för kommande tre år, i första hand för att täcka kostnaderna för berörda universitet och högskolor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högre förvaltningsutbildning på mastersnivå.
Stockholm den 11 mars 1993 Anders Nilsson (s) Maj-Lis Lööw (s) Lisbet Calner (s) Inga-Britt Johansson (s)