I rapporten Kunskap och utbildning i Mälardalen (arb.rapport nr 12 Kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet 1991) konstateras att de kommuner som har hög utbildningsnivå i stor utsträckning sammanfaller med de kommuner som har en kraftig befolkningstillväxt.
Andelen yrkesverksamma med eftergymnasial utbildning är klart lägre i Norduppland jämfört med riks- och länsgenomsnittet.
Riksgenomsnitt 19 % med eftergymnasial utbildning Länsgenomsnitt 25 % Älvkarleby kommun 13 % Tierps kommun 12 % Östhammars kommun 14 %
Ett led i att öka tillväxten och sysselsättningen i Norduppland borde därför vara att komplettera den traditionella arbetsmarknadsutbildningen med eftergymnasial utbildning.
I Älvkarleby kommun har Vattenfall lokaliserat ett energiforskningslaboratorium, Vattenfall Utveckling AB. Bland de anställda finns ett antal adjungerade professorer som på deltid arbetar vid våra större högskolor. I samarbete med högskolorna sker regelbundna besök och laborationer vid anläggningarna i Älvkarleby.
Goda förutsättningar finns därmed att vidareutveckla undervisningsformerna och utlokalisera eftergymnasial utbildning inom energiområdet till Norduppland. En sådan undervisning skulle, mot bakgrund av vad som anförts i refererade rapport, också leda till tillväxt i ett område som traditionellt räknats till ''Bergslagens krisområde''.
Redan nu bedrivs avancerad sol- och bioenergiforskning. Kompletterat med ett större försöksvindkraftverk vid Upplandskusten så skulle det skapa ett komplett centrum för forskning inom energiområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlokalisering av energiinriktad utbildning till Norduppland.
Stockholm den 22 januari 1993 Lars Svensk (kds)