För att överleva måste ett industrisamhälle kunna utveckla ett intresse för teknik hos sina ungdomar. Många lärare och andra vuxna saknar den förmågan. En hel del ungdomar kan däremot på ett naturligt sätt väcka ett intresse för teknik och data hos yngre kamrater.
För att få ned arbetslösheten krävs det en kompetenshöjning i industrin. En kraftfull satsning på teknikundervisning på alla nivåer är en förutsättning för detta. En mycket hög teknisk kompetens kräver ofta att teknikintresset utvecklas i unga år.
Teknikintresset minskar dock hos ungdomar. Detta strukturproblem delar Sverige med andra mogna industrinationer. Teknik uppfattas som något färdigt, komplicerat, miljöförstörande och manligt. Detta lockar framför allt inte flickor. Här finns det en stor begåvningsreserv.
Det är oerhört svårt att påverka ungdomars attityder till teknik och ändå är det nödvändigt att försöka göra det. Därför är det oerhört viktigt att fånga upp och sprida de idéer som så framgångsrikt har tillämpats vid den s k Teknikstugan i Alingsås i Älvsborgs län.
För att bryta framför allt unga flickors negativa attityder till teknik har man konstaterat att det är nödvändigt att det första mötet med teknikundervisning skall ske i grupper där det går enbart flickor. I blandade grupper tar pojkarna annars över. Man måste börja tidigt och ha kontinuitet i verksamheten som skall vara anpassad till flickornas behov av sammanhang, helhet och praktisk användbarhet. Till Teknikstugan i Alingsås inbjuds kommunens alla flickor tre gånger under sin grundskoletid, i årskurs 3, 5 och 7. Verksamheten pågår under några veckor på fritid och är avgiftsbelagd. Trots detta deltar 90 % av kommunens flickor. Undervisningen sker genom kvinnliga gymnasieelever som har fått en speciell handledning. Åldersskillnaden är liten och de yngre flickorna tappar sin rädsla för teknik.
Resultaten är överväldigande. Andelen flickor på gymnasiets tekniska linjer ökar kraftigt. Från ett medeltal på 15 % under 1984--90 har man haft 26 % de senaste två åren. Verksamheten startade 1989. För riket som helhet går siffrorna ner från 22 % till 19 % under motsvarande period.
Ska vi få en effektiv nyrekrytering av begåvade ungdomar som vill studera teknik, måste vi satsa effektivt. Färgglada broschyrer och vuxna som predikar har mycket liten effekt.
För närvarande sker ett enormt resursslöseri med tekniskt utbildade personer. 3.000 civilingenjörer är arbetslösa. 1.200 har A-kassa. Dessutom finns det ca 10.000 arbetslösa ingenjörer på mellannivå. Varför inte utnyttja denna resurs till att sprida idén med teknikstugor runt om i landet. Eller åtminstone till att hjälpa till att undervisa i teknik i våra skolor. Många lärare som nu undervisar i teknik saknar behörighet.
Teknikstugan i Alingsås är beredd att medverka och ta emot studiebesök i olika former. Arbetslösa ingenjörer skulle kunna ta ansvar för att starta teknikstugor runt om i landet. De skulle kunna undervisa unga kvinnor på ungdomspraktik eller utbilda handledare som kan hålla kurser.
Det nya läroplansförslaget om naturvetenskap redan på lågstadiet kan bli rent förödande. Det går inte bara att införa ett nytt moment och skicka lärarna på en kortare fortbildning. För att göra undervisningen stimulerande krävs att lärare inte förmedlar sin egen osäkerhet. I stället för osäkra lärare skall man kunna använda Teknikstugeidén och att gymnasister handleder sina yngre kamrater. Erfarenheterna från Alingsås är tankeväckande och värda all uppmärksamhet.
Om ingenting görs för att förändra attityderna och öka intresset för teknisk utbildning kommer vi att ha fler platser än studenter på de universitetslinjer som rekryterar från tekniska och naturvetenskapliga linjer. Under de senaste två åren har antalet sökande till universitet och högskolor ökat med 30 %, men antalet sökande till teknisk utbildning har legat helt stilla. Det är mycket illavarslande.
Att satsa på utbildning är en typ av infrastruktursatsning som är mer långsiktigt bestående och framtidsinriktad än att bygga vägar. Därför är det viktigt att arbetsmarknadsåtgärder snabbt riktas så att den resurs som arbetslösa ingenjörer utgör kommer till omedelbar användning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av nya vägar för att intressera flickor för teknik.
Stockholm den 22 januari 1993 Lena Klevenås (s) Britt Bohlin (s) Ingegerd Sahlström (s) Lahja Exner (s)