Ett av de allvarligaste hoten idag mot mänskligheten är den tilltagande miljöförstöringen. Tillgång till frisk luft, rent vatten, hälsosamma livsmedel och oförstörd natur borde vara självklara rättigheter för vår generation och för kommande generationer. Därför arbetas det med olika åtgärdsprogram för att begränsa olika typer av skadliga utsläpp till jord, luft och vatten.
Ett exempel som ligger oss nära är att Östersjön håller på att dö. Föroreningar tillförs från länderna runt Östersjön, framförallt genom otillräckligt renade avloppsvatten från städer och industrier i det östeuropeiska tillrinningsområdet. Övergödning leder till bl a algblomningar och syrefattiga bottnar. Konsekvensen blir att bottenfaunan reduceras kraftigt. Havet dör.
Endast en allmän attitydförändring kombinerad med åtgärder från kommuner och stater kan rädda Östersjön. Vissa program i det syftet är på gång men ytterligare insatser krävs.
Vattenfrågorna är överhuvudtaget mycket viktiga. Vattnets ekologiska balans har den största betydelse för de varelser och organismer som lever i det eller använder det. För att minska försurningseffekten uppehålls ''levande'' vattensystem med konstgjord andning, d v s buffras genom kalkning.
Ytvattnet smutsas av utsläpp från hushåll, institutioner, industrier, jordbruk och avfallstippar. Nedfall från luft och nederbörd tränger ner till grundvattnet. Vattenledningsnäten, som ofta är gamla, bidrar med bakterier och tungmetaller till försämring av dricksvattnet. Dricksvattnet ''medicineras'' med bl a bakteriedödande klor och Ph-höjande medel. Detta resulterar i att ''kranvattnet'' blir i allt sämre kondition och påverkar vår hälsa negativt.
För att skydda grundvattnet, vårt viktigaste livsmedel, är det viktigt att grundvattentäkter skyddas och att vattenledningssystem inte innehåller sådant material som fäller ut t ex tungmetaller. I ett läge av byggarbetslöshet kan en av de åtgärder som sätts in vara insatser för att se över vattenledningsnäten. I det försämrade arbetsmarknadsläget är denna typ av investeringar angelägen.
Miljöarbete behövs på många nivåer. Som enskilda kan vi i det dagliga livet påverka miljösituationen genom att få in ett miljötänkande och ett praktiskt miljöhandlande i vardagen. Det kan gälla sophantering, att inte skräpa ner, att använda miljövänliga produkter, att minska energibelastningen genom att exempelvis använda tvätt- och diskmaskin under nätterna etc. Det kan handla om så nära ting som att fostra sina barn till respekt för det levande, att vårda det som växer och att inte slänga sådant som går att återanvända. För detta behövs kunskap och attitydförändringar.
Viktiga fora för ett ökat miljömedvetande är förutom hemmet och familjen även förskolan och skolan. I deras uppgifter måste ingå att göra barn och ungdom miljömedvetna. Denna utbildning behöver stärkas ytterligare. För att höja föräldrars och lärares miljömedvetande behöver praktiska och konkreta miljöfrågor diskuteras inom föräldrautbildningen samt ingå i förskole- och lärarutbildningar. Regeringen har ett särskilt ansvar att följa upp att utbildningsinsatserna får effekt över hela fältet.
Ett ytterligare viktigt forum för miljökunskap är värnpliktsutbildningen, där regeringen kan ta initiativ till åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljökunskap i föräldrautbildningen, förskolan, skolan och under värnpliktstiden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att se över vattenledningsnäten.1
Stockholm den 20 januari 1993 Margareta Viklund (kds) Gullan Lindblad (m) Karin Starrin (c) Barbro Westerholm (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till BoU.