I Läroplanskommitténs betänkande Skola för bildning SOU 1992:94 behandlas bl.a. idrottsämnet i skolan. Kommittén har därvid föreslagit en kraftig nedskärning av idrottsämnet i skolan. Detta anser vi vara helt oacceptabelt.
Förslaget innebär att idrottsämnet i realiteten kommer att halveras på grundskolan och i gymnasiet jämfört med nuvarande förhållande. Detta skulle vara till stort men för våra barn och ungdomar.
Skolans idrottsämne har så många positiva faktorer. Det har en nyckelroll ur hälsosynpunkt genom att alla elever får del av undervisningen. Idrotten är det enda ämnet i skolan som är direkt hälsoinriktat. En bra och regelbunden fysisk träning har stor betydelse för barns och ungdomars fysiska och psykiska utveckling. Det finns också utredningar som visar ett klart samband mellan motorisk träning och intellektuell utveckling.
Idrottsämnet har en stor uppgift i att göra alla elever medvetna om vikten av att sköta sin kropp och hälsa. Detta ämne är faktiskt det enda ämne som på ett påtagligt sätt arbetar med kroppen och dess funktioner.
En regelbunden idrottsundervisning ger även klart bättre förutsättningar för goda studieresultat. Det ger också bättre hälsa på både kort och lång sikt samt bättre kunskaper för en aktiv och meningsfull fritid. För både samhälle och näringsliv innebär en bra idrottsundervisning positiva fördelar såsom t.ex. mindre produktionsbortfall, besparingar inom vårdområdet samt bättre tränade och ergonomiskt och arbetsmiljömässigt mer medvetna individer.
Med alla dessa positiva faktorer som följer med idrottsämnet skulle det vara resursslöseri att dra ner på undervisningstimmarna i detta ämne.
Alla industriländer i västvärlden har obligatorisk idrottsundervisning därför att man är medveten om den stora betydelse som denna utbildning har bl.a för folkhälsan. Sverige får nu inte lägga sig sist i ligan när det gäller idrottsämnet. Därför får Läroplanskommitténs förslag om idrottsämnet ej genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om idrottsämnets stora betydelse och att några nedskärningar i timplanen ej bör verkställas. Stockholm den 21 januari 1993 Kjell Ericsson (c) Tage Påhlsson (c)