Den ständiga förändringen i vårt samhälle och det ökade internationella samarbetet ställer i dag höga krav på kompetens- och kunskapsutveckling. En fruktbar väg att tillgodose detta växande behov är distansutbildning. Med distansutbildning överbryggas de hinder som avstånd i tid och rum kan utgöra. Framför allt för människor på landsbygd och i glesbygd är det ett bra komplement till andra utbildningsformer.
Samordningen av distansutbildningen i landet bör förstärkas. Sverige har i förhållande till andra länder en svag organisation för samordning av distansutbildningen. Ett särskilt institut eller en myndighet för ett sådant samordningsansvar bör inrättas. Detta institut skall ha ansvar för t ex utveckling av metoder, pedagogik och teknik för distansutbildning.
Riksdagen beslutade enligt betänkande 1990/91:UbU16 att om man kommer fram till att det behövs en fristående organisation för distansutbildning skall den förläggas till Härnösand.
I Härnösand finns goda möjligheter att samordna och bygga ut distansutbildningen i landet. I Härnösand finns både kompetens och en nära samverkan med intressenter inom området. Dessutom finns goda utvecklingsbetingelser för ett distansutbildningsinstitut med ett rikstäckande samordnings-, utvecklings-, forsknings- och utbildningsansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att ett distansutbildningsinstitut inrättas och att detta institut lokaliseras till Härnösand enligt riksdagens tidigare beslut.
Stockholm den 21 januari 1993 Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Elvy Söderström (s) Hans Stenberg (s)