I Läroplanskommitténs betänkande ''Skola för bildning'' betonas på ett bra sätt den moderna medieundervisningens betydelse. Vi kan på snart sagt varje punkt i avsnittet ''Medieutveckling och medieundervisning'' instämma i kommitténs bedömningar. De bör ligga till grund för regeringens fortsatta arbete med en ny läroplan.
Hur medieundervisningen skall infogas i de ämnen som föreslås ingå i läroplanen framgår inte av kommitténs betänkande. Man pekar på att i första hand bildämnet men även samhällslära, svenska och musik m. fl. andra ämnen bör kunna ge bidrag till en undervisning om och med hjälp av medier. Vi delar kommitténs uppfattning men ser svårigheterna i att verkligen få in en adekvat medieundervisning i alla ämnen. Huvudansvaret måste, enligt vår mening, vara klart fastlagt så att medieundervisningen inte hamnar mellan två eller flera ''stolar''. Rektorernas ansvar för att ämnesövergripande undervisning bildar en helhet för eleven bör ytterligare poängteras.
Inte bara svenska utan alla språk kan med fördel ge bidrag till en modern medieundervisning. Medier som ungdomar är väl förtrogna med bör i vissa fall även kunna användas i språkundervisningen. Som ett exempel vill vi nämna de mestadels engelskspråkiga rockvideos som de flesta ungdomar känner väl till. Dessa synpunkter bör ges regeringen till känna.
Vi vill lyfta fram den sakkunskap som bildlärare besitter omkring förståelsen av bildspråket och som naturligtvis också behöver användas när det gäller rörliga bilder som TV, video och dataspel. Det är, enligt vår mening, orealistiskt att förvänta sig att lärare i alla de uppräknade ämnena skall ha en kunskap som ersätter bildlärarnas sakkunskap. Bildämnet har vad kommittén kallar en nyckelroll i medieundervisningen. Således är det av stor vikt att inte bildämnet försvagas eller helt försvinner ur årskurser, särskilt i en tid då bildflödet hela tiden ökar. Läroplanskommitténs förslag i detta avseende bör inte genomföras.
En bra medieundervisning förutsätter att utbildningen av nya lärare samt fortbildningen av de redan yrkesverksamma ger utrymme för mediekunskap och pedagogik. I Våldsskildringsrådets, i betänkandet omnämnda, skrift ''Mediekunskap i skolan'' visar Karin Stigbrant att lärarna ofta känner brist på detta område. Lärarutbildningen bör i detta avseende förbättras. Behovet av en ändamålsenlig och modern grund- och fortbildning för lärare i medieundervisning bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medieundervisningens roll i den kommande läroplanen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildämnets ställning och omfattning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och fortbildning av lärare i ämnet mediekunskap.
Stockholm den 20 januari 1993 Ulla Pettersson (s) Christina Linderholm (c)