Utbyggnad av högskolan i Skövde
Det finns i Sverige en betydande enighet om att satsning på högre utbildning är av yttersta vikt för en positiv utveckling av Sveriges framtid. Den socialdemokratiska forsknings- och utbildningspolitiken har under en följd av år burit tydligt vittnesbörd om en klart markerad anslutning till denna grundinställning. Inte minst betonas i den socialdemokratiska högskolepolitiken vikten av att samtliga delar av det nationella högskolesystemet byggs ut, något som innebär att betydande resurser även måste satsas på mindre högskolor.
Vi utgår från att årets budgetproposition fortsätter den utbyggnad av den svenska högskolan som riksdagen har beslutat om våren 1991. Enligt vår uppfattning är emellertid utbyggnaden, delvis med tanke på Sveriges generella kompetensförsörjning och det nuvarande arbetsmarknadsläget, otillräcklig. Inte minst är det viktigt att tillföra de särskilt små högskolorna ytterligare resurser för utbildning, för att det skall skapas ett nationellt starkt högskolesystem, som förmår att förse hela det svenska samhället med välutbildad arbetskraft. Därvid är det viktigt att tillgodogöra sig potentiella målgrupper i skilda delar av Sverige samt att tillgodose arbetskraftsbehov i olika delar av riket. En högskolepolitik, som -- genom att alltför ensidigt tillgodose samhällsbehov genom utbildning etablerad vid de större enheterna -- bevisligen har en tendens att stärka storstadsregionerna på övriga regioners bekostnad, ger inte ett optimalt nationellt resultat. För rikets bästa krävs därför en fortsatt satsning på mindre högskolor.
Vi socialdemokrater har därför i en nyligen lagd partimotion till riksdagen om utbildning för förnyelse och tillväxt föreslagit bl.a. anordnande av högskoleutbildningar motsvarande ytterligare 10 000 helårsplatser och en ökning på ytterligare 900 platser av de kortare ingenjörsutbildningarna.
Högskolan i Skövde är -- nästan femton år efter etableringen -- fortfarande en av rikets minsta högskoleenheter med resurser för utbildning motsvarande några promille av de samlade nationella högskoleresurserna. Detta förhållande är inte acceptabelt, vare sig av strukturella skäl (suboptimerad storlek med få eller inga möjligheter till stordrift) eller av regionala (regionen behöver med sin ytterst svaga högskoletradition mer än många ändra län den stimulans som en högskola innebär).
Vi har nyligen kunnat notera att utbildningsministern delar vår uppfattning. I proposition 1992/93:42 har han understrukit betydelsen av att de minsta högskolorna i riket, däribland högskolan i Skövde, tillförs resurser för att enheten skall ''nå upp till en omfattning på verksamheten med rimlig bredd i utbildningsutbudet''. Däremot bekymrar det oss djupt att det strukturella stödet ges i form av tilldelning av resurser som i propositionen får karaktär av en tillfällig satsning. Enligt vår uppfattning måste också de tillförda platserna (100 platser) avse en långsiktig utbyggnad av högskolan i Skövde.
Riksdagen har redan tidigare fattat flera beslut som innebär en fortsatt utbyggnad av Högskolan i Skövde. Konsekvenserna härav blir enligt betänkande ''Ersättning för kvalitet och effektivitet'' (SOU 1993:3), att högskolan under den kommande budgetperioden tillförs resurser motsvarande 186 helårsplatser, vilket innebär en samlad tilldelning om ca 1 330 helårsplatser.
Regeringen har i proposition 1992/93:169 om högre utbildning för ökad kompetens lagt fram förslag om den grundläggande utbildningen för den kommande treårsperioden. Således föreslås en utökning av utbildningen vid högskolan i Skövde med ca 200 helårsstudenter (avsnitt 4.6) till ca 1 350 helårsplatser. Såvitt vi kan förstå ingår emellertid de redan beslutade 186 ''konsekvensplatserna'' i det nya s.k. förstärkningsförslaget. Vi anser inte detta vara en tillräcklig utbyggnad utan menar att utbildningsvolymen bör ökas med drygt 300 helårsplatser per år, dvs. till minst 1 700 helårsplatser.
Vi anser således att det högsta antalet helårsprestationer som ger ersättning under en treårsperiod skall ökas till följande tal:
Humaniora Juridik
Samhällsvetenskap 3 000 Naturvetenskap 1 850Teknik
Övrigt 240
Högskolan i Skövde har för närvarande en mycket ''smal'' och från vissa synpunkter relativt ''sned'' struktur. De nuvarande kompetensområdena, teknik, datavetenskap, ekonomi samt moderna språk och områdesstudier, samtliga relaterade till näringslivet, behöver kompletteras med annan typ av utbildning, exempelvis inriktad mot samhälls- och humanvetenskap samt mot naturvetenskap. I dag är det huvudsakligen specialiserade fackhögskolor som uppvisar en så smal verksamhetsbas som Högskolan i Skövde; jämförelsen är ändå inte adekvat eftersom dessa högskolor inom sina områden har en bredd och ett djup som Högskolan i Skövde saknar.
I NUTEK:s förslag till forskningsprogram inom datorteknik och datakunskap 1993--1996 görs bl.a. en genomgång av den nationella högskolekompetensen; bortsett från universiteten och de stora tekniska specialhögskolorna, är det endast två mindre och medelstora högskolor som nämns som kompetenscentra, däribland Högskolan i Skövde.
Vi vill nedan, huvudsakligen i anslutning till förslag i högskolans fördjupade anslagsframställning, vilka baseras på bedömningar som delas av länsstyrelse och andra organ i regionen, föreslå en fortsatt utbyggnad av Högskolan i Skövde.
Det är således viktigt att till Högskolan i Skövde ge ökade resurser för den ekonomiska och datavetenskapliga utbildningen, dels moderna språk, dels s.k. områdesstudier.
Vidare bör en human- och samhällsvetenskaplig kompetens etableras. Således skall en sådan kompetens -- förutom att den givetvis har ett egenvärde -- kunna stödja, utveckla och i vissa fall utgöra en integrerad del av program inom teknik, data- och systemvetenskap samt ekonomi. Av särskild betydelse är i ett sådant perspektiv kognitionsvetenskap (eng. cognitive science). Kognitionsvetenskap är en interdisciplinär vetenskap, som har utvecklats ur en gemensam uppsättning problem inom ämnen som psykologi, språkvetenskap, filosofi, medicin samt i viss mån teknik och datavetenskap. Av särskilt stort intresse för existerande kompetenser inom Högskolan i Skövde är kognitionsvetenskapliga aspekter i relation till ny teknologi (exempelvis vid processtyrning och övervakningssystem, datorstödd konstruktion och projektering, gränssnittet människa--dator, bildanalys, artificiell intelligens och robotteknik). Vi anser således att resurser bör tillföras för att möjliggöra etablering av ett treårigt human- och samhällsvetenskapligt program inom ramen för en kandidatexamen.
Även en beteendevetenskaplig kompetens, i hög grad inriktad mot förändring och lärande i företag och organisationer, bör byggas upp. Intressanta ämnen är pedagogik (med inriktning mot lärande i arbete), psykologi (bl.a. inriktat mot industriella och andra organisationsanknutna applikationer), socialpsykologi och sociologi (med inriktning mot arbetsvetenskap).
Det är vidare angeläget att studier även kan erbjudas inom det naturvetenskapliga området. En god kompetens inom detta område utgör i sig en viktig bas för tillämpningsstudier inom teknik och datavetenskap. Etablering av området är även väsentlig av skälet att flickors intresse för naturvetenskaplig utbildning är långt större än för teknisk utbildning; andelen flickor inom utbildning vid Högskolan i Skövde är också extremt låg. Högskolan i Skövde har redan i dag kompetens inom ämnen som matematik och statistik. Det torde finnas goda möjligheter att bygga ut dessa ämnen samt att etablera strukturerade studiegångar med sådant innehåll inom ramen för en kandidatexamen.
Slutligen krävs resurser för utbyggnad av den tvååriga ingenjörsutbildningen med ett tredje år.
Sammantaget gäller att utbildningsanslaget för Högskolan i Skövde bör tillföras medel för ytterligare drygt 300 helårsplatser under budgetåret 1993/94.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen anvisar medel för ytterligare minst 300 helårsplatser budgetåret 1993/94 för förstärkning av utbildningen vid Högskolan i Skövde.
Stockholm den 11 mars 1993 Anders Nilsson (s) Sven-Gösta Signell (s) Jan Fransson (s) Birgitta Johansson (s)