Den ryske författaren Alexander N. Ostrovskij (l823-- 1886) har bl.a. skrivit en pjäs med titeln ''Ingen människa är alltid vis''. Den tanken slår mig när jag tagit del av uppgifter rörande besättningen av lektorstjänster på vissa gymnasier. Porthälla gymnasium i Partille har på 900 elever ll lektorer medan Burgårdens gymnasium i Göteborg på l 409 elever har blott sex lektorer, av vilka två är där endast fyra--fem-- sex lektioner i veckan. Burgårdens gymnasium saknar således lektorer i religionskunskap, svenska, samhällskunskap, psykologi, socialkunskap, matematik, fysik samt kemi men har lektorer i filosofi, biologi, ekonomiska ämnen, historia samt ''deltidslektorer'' i tyska och engelska, vilka har sin huvudtjänstgöring på lärarhögskolan i Mölndal.
Av detta ovisa förhållande kan man dra slutsatsen att skolledningen struntar i riksdagens beslut liksom i vad riksdagens revisorer uttalat. I riksdagens revisorers förslag angående gymnasieskolan (l992/93:RR4) konstateras:
Också tillgången på lektorer kan ses som en viktig värdemätare på kvalitet i gymnasieskolan. Riksdagen har vid flera tillfällen framhållit värdet av att forskarutbildade lärare, d.v.s. lektorer, medverkar i undervisningen och i skolans arbete med utveckling och utvärdering.
Revisorerna tvingas ändå konstatera att lektorerna har minskat både totalt och som andel av eleverna på teoretiska linjer.
Inte heller följer skolledningen gällande specialbestämmelser för lärare m.fl. BOK 423, särskilt inte vad som stadgas för lektorer BF-grupp l0, där det finns en befattningsbeskrivning som fastslår -- i enlighet med vad riksdagens revisorer uttalat -- att lektorer även ''har till uppgift att inom sitt kompetensområde utveckla skolans forskningsanknytning''.
Hur denna forskningsanknytning skall kunna ske när man inte har kompetenta lärare, är inte lätt att förstå. Däremot kan man förstå att skolledningar, som bestämmer över en självstyrande enhet, i syfte att spara pengar innehåller lektorstjänster och föredrar mindre kostnadskrävande adjunkturer. Visa beslut bör emellertid grundas på vad som är bäst för eleverna.
Det torde därför vara av intresse för riksdagen att låta utreda i vilken omfattning besparingar inom gymnasiet går ut över de mål för undervisningen som riksdagen beslutat om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lektorstjänster på gymnasiet.
Stockholm den 22 januari l993 Hugo Hegeland (m)