Skolverket har i uppdrag att utvärdera skolans verksamhet och ansvaret för att statens intentioner följs.
Utan tvekan spelar läromedlen, i form av tryckta böcker, en stor roll i skolans arbete. För de flesta elever är läroböckerna den dominerande litteraturen i skolan, och de är vid sidan av läraren den viktigaste kunskapskällan.
Därför är det viktigt att läroböckerna håller god kvalitet, följer intentionerna i läroplanen, är korrekta och att de inte är tendentiösa och vilseledande.
Tidigare gjordes en granskning av läromedel som skulle användas i skolan. En speciell nämnd hade regeringens uppdrag att genomföra granskning enligt i huvudsak ovanstående och dessutom genomfördes temagranskningar där större delen av de läroböcker som användes i skolan granskades i något avgränsat hänseende. Granskningens resultat publicerades och kunde användas av lärare och elever vid deras val av läromedel.
Den erfarenhet som gjorts sedan Skolverket tog över uppdraget är att granskningen, om inte upphört, så i vart fall minskat kraftigt. De som nu skall välja läroböcker är hänvisade till förlagens information som självklart är utformad för att sälja.
På sikt riskerar vi att skolans mest använda litteratur helt hamnar utanför granskningen av skolans verksamhet. De resurser som nu står till Skolverkets förfogande medger inte en kvalificerad granskning som motsvarar den tidigare.
Vi anser att läromedelsgranskningen är så viktig att den bör fortsätta. Formerna för den ska anpassas till moderna krav både vad gäller genomförandet och informationen om resultaten. Vi vill understryka vikten av att sakkunniga och fristående personer genomför granskningen. Personer som arbetar utan bindningar till förlagen och enbart skall utgå från de krav läroplanen och andra centrala dokument ställer vid sin bedömning.
Vi föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att genomföra en utvärdering av den nuvarande läromedelsgranskningen och komma med förslag om hur den kan effektiviseras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läromedelsgranskningen.
Stockholm den 22 januari 1993 Maj-Lis Lööw (s) Eva Johansson (s) Inger Hestvik (s) Ines Uusmann (s)