Den snabba tekniska utvecklingen i arbetslivet, i kombination med en stor arbetslöshet, gör att många yrken inom industri och hantverk riskerar att försvinna. För framförallt hantverksyrken är risken dessutom stor att de inte återkommer eller får en mycket undanskymd roll i arbetslivet. Det är mycket olyckligt om så skulle ske, då många hantverksyrken fyller en viktig kulturhistorisk funktion utöver den rent yrkesmässiga.
Det breda kunnande som finns inom många viktiga hantverksyrken måste på något sätt bevaras.
Ett sätt kan vara att införa någon form av lärlingssystem. I tider av hög arbetslöshet är det dessutom en bra och gångbar arbetsmarknadspolitisk åtgärd att satsa på ''riktiga'' och varaktiga arbeten.
Genom att dessutom ge ''Mäster'' en hederstitel såsom rikshantverkare höjs statusen. Mot ett lämpligt arvode förbinder sig han/hon sedan att ta emot lärlingar och ge dem utbildning i sitt hantverk och därmed hålla hantverket i liv för kommande generationer samtidigt som ett arbetstillfälle skapas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utökad lärlingsutbildning i syfte att stävja arbetslösheten och rädda kulturhistoriska värden.
Stockholm den 22 januari 1993 Hugo Bergdahl (fp)