För att ge ett rikare innehåll i gymnasiestudierna och utrymme för kreativitet och gemensamma upplevelser slog riksdagen fast att estetisk verksamhet skulle ingå som ett obligatoriskt moment i all gymnasieutbildning.
Konkurrensen mellan olika ämnen gjorde att ämnet estetisk verksamhet begränsades till obligatoriska timmar på varje gymnasieprogram, motsvarande en undervisningtimme per vecka, under totalt ett skolår. Enligt uppgift från skolverket kan riksdagsbeslutet om estetisk verksamhet inte tolkas så, att betyg inte ska ges i det.
Stor frihet gavs skolstyrelserna och de enskilda gymnasierna att i samverkan med gymnasisterna utforma innehållet i ämnet.
Här skulle möjlighet skapas till teateruppsättningar, gemensamma bildprojekt eller sång- och musikövningar. Samarbete och gemensamma insatser för ett rikt kulturliv skulle uppmuntras.
Allt detta kan säkert bli verklighet om inte kravet på betygssättning styrde upp verksamhetsinnehållet. Betyg har sin funktion, men kan ibland vara till mer skada än nytta. Alldeles särskilt fel blir de, om de tvingar en lärare vars huvuduppgift är att entusiasmera och skapa samverkan i en grupp, att på kort tid betygsätta varje enskild elevs prestationer.
Då tvingas läraren att fokusera intresset på enskilda prestationer i stället för en kreativ helhet. Här finns också risken att litet av glädjen i ett gemensamt engagerat arbete i t.ex. en teateruppsättning förbyts i konkurrens och besvikelse över uppdelningen av teatersällskapet i ettor, tvåor, treor, fyror eller femmor alternativt ännu icke godkända, godkända, framstående etc.
Det är svårt att hitta sakliga skäl för ett konventionellt betyg i ett ämne som estetisk verksamhet. De elever som av olika skäl vill ha betyg i ämnen inom estetikblocket väljer t.ex. bild eller musik som individuella val och får där sina betyg. För den obligatoriska delen blir ämnet inte sämre av en markering i slutbetyget av att eleven deltagit i ämnesstudierna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att graderade betyg ej skall ges i det obligatoriska ämnet estetisk verksamhet inom gymnasieskolan.
Stockholm den 20 januari 1993 Inger Lundberg (s) Ulrica Messing (s)